Koerdische strijders vertrekken uit strategisch gelegen stad Noord-Syrië
Koerdische strijders hebben zich in het noorden van Syrië teruggetrokken uit Ras al-Ain. De stad ligt op een kruispunt van wegen in de 30 kilometer diepe grensstrook waaruit Turkije alle Koerdische strijders wil verdrijven. Door het vertrek wordt het voor het Turkse leger en bevriende Syrische milities makkelijker om van de rest van de grensstrook een 'veilige zone' te maken.
Volgens een woordvoerder van de door Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) is de terugtrekking onderdeel van de afspraken over de gevechtspauze, die donderdag door Turkije en de VS werd afgekondigd. De overeenkomst houdt in dat Turkije het offensief tegen de Syrisch-Koerdische milities tijdelijk staakt, als zij zich uit de grensstrook terugtrekken. Beide partijen beschuldigen elkaar van het schenden van het bestand.
Het Turkse ministerie van Defensie bevestigt dat een Koerdisch konvooi van 86 voertuigen uit Ras al-Ain is vertrokken en de plaats Tal Tamer heeft bereikt, die buiten de grensstrook ligt.
Niet verdreven
Turkije probeert de stad al sinds het begin van de aanval in het noorden van Syrië in handen te krijgen. Vorige week claimde Turkije dat het was gelukt. Dat bleek niet te kloppen. Een deel van de Koerdische milities wist stand te houden in het zuiden van de stad.
Ras al-Aid had een gemengde etnisch-religieuze samenstelling en werd sinds 2013 door Syrische Koerden bestuurd. Veel van de bewoners zijn vorige week gevlucht. Ze zijn vooral bang voor door Turkije gesteunde Syrische milities die aan Turkse kant meevechten. Die zouden in de afgelopen weken Koerdische burgers en gevangen genomen Koerdische strijders hebben vermoord.
Lange termijn
Een woordvoerder van de SDF zei tegen persbureau AP dat de Koerdische strijders zich ook uit de rest van de grensstrook tussen Ras al-Aid en het westelijker gelegen Tal Abyad zal terugtrekken.
De vraag is of Turkije zich daarbij neerlegt. Bij het begin van het offensief wilde Turkije de Koerdische milities uit een veel groter gebied verdrijven, van de rivier de Eufraat tot aan de grens met Irak.
In dat gebied wil de Turkse president Erdogan meer dan 3 miljoen Syrische vluchtelingen huisvesten, die nu in Turkije verblijven. In dat gebied ligt ook de stad Kobani, die door het Syrische regeringsleger van de SDF is overgenomen.
Europees-Turkse top
De Britse regering zegt dat premier Johnson en de Turkse president Erdogan de situatie in het noorden van Syrië op een top willen bespreken. Daarvoor worden ook de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel uitgenodigd.
Andere thema's die aan de orde komen zijn migratie en de bestrijding van terrorisme. Over een datum of plaats is niets bekendgemaakt.