NOS NieuwsAangepast

Deze Duitsers vinden het tijd voor de 'Alternative für Deutschland'

  • Beau Heimensen

    redacteur Buitenland, nu in Berlijn

  • Beau Heimensen

    redacteur Buitenland, nu in Berlijn

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog kan een rechts-populistische partij in de Bondsdag komen: de AfD, de Alternative für Deutschland. De partij schommelt in peilingen rond de 12 procent en kan daarom zelfs de derde partij van Duitsland worden.

De rechts-populistische partij is aan een opmars bezig, maar toch durven veel mensen er niet voor uit te komen dat ze op de AfD stemmen. "Mensen kunnen hun baan verliezen", zegt Hardmut Schön bij een campagnebijeenkomst.

Schön is voorzitter van de AfD in Hohen Neuendorf, even buiten Berlijn. Zijn partij ligt onder vuur. "Met de AfD komen er nazi's in het parlement", waarschuwde minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel van de SPD onlangs. De mensen in Hohen Neuendorf staan daarom niet direct te springen voor een gesprek met de pers. Sommigen willen hun naam niet geven. Toch zijn er vier mensen bereid om voor de camera uit te leggen waarom zij zondag hun stem aan de AfD geven.

'Het is lachwekkend dat de AfD racistisch wordt genoemd'

Christian is dominee en vader van zes kinderen. Hij vindt het belangrijk dat de partij voor een traditioneel gezin is. Hij is zelf absoluut tegen het homohuwelijk, dat onlangs in Duitsland is ingevoerd.

Ook vindt hij het goed dat de AfD tegen de islam is. "De islam is geen deel van Duitsland en mag het ook niet worden, want de islam is een fascistische ideologie en is net zo verschrikkelijk als het nazisme", vindt Christian.

Christian

Hij vindt het goed dat de partij "de waarheid" zegt. "Niemand zegt dat we geen vluchtelingen meer op moeten nemen. Maar als je gastvrij wilt zijn, moet je ook je verstand gebruiken. Ik kan niet ineens onvoorbereid dertig mensen in huis nemen. Ik heb al zes kinderen. Als ik dat wel zou doen, is dat geen teken van gastvrijheid, maar gewoon dom. En precies dat doet dit land."

Christian hoopt dat de gevestigde partijen wakker worden geschud. "Ik hoop dat de AfD meer stemmen krijgt dan iedereen op dit moment vreest", zegt hij met een glimlach.

Sophie

De jongste aanwezige op de verkiezingsbijeenkomst is Sophie. Ze is 16 en heeft net haar eindexamen gehaald. Ze mag nog niet stemmen, maar is al wel lid van de AfD. Ze vindt dat het de enige partij is die het land de juiste richting op kan sturen.

Sophie zegt dat ze officieel uit de kast is gekomen als AfD-lid. "De leraren op school zijn tegen de AfD, dat merk je aan alles. De leerlingen worden geïndoctrineerd en zijn niet meer in staat om zelf een keuze te maken. Zo ben ik bij de partij gekomen, ik wil mijn eigen mening vormen."

Gepest

Nadat ze bekendmaakte dat ze aanhanger was van de AfD, werd Sophie gepest door haar medeleerlingen. Ze werd voor nazi uitgemaakt. Ze zegt dat het haar niet veel doet. "Het is niet zo en daarom vechten we door."

Sophie is hoopvol. Ze denkt dat de partij zondag 20 procent van de stemmen kan halen.

Een anonieme AfD-stemmer in Hohen Neuendorf

In de zaal in Hohen Neuendorf zaten ongeveer twintig mensen. Een handjevol was er voor het eerst. Zo ook deze man op de foto, van wie we zijn naam niet weten. Hij kiest AfD omdat er volgens hem geen alternatief is. "De partij heet niet voor niets 'het Alternatief voor Duitsland'. Het is de enige partij die de problemen van Duitsland ook daadwerkelijk benoemt. Ik hoop dat er een nieuwe impuls komt. Dat de CDU van Angela Merkel niet alleen de druk voelt van de linkse partijen, maar ook van rechts. Dat is goed voor de democratie."

Massamoordenaar

"Mijn mening wordt al dertig jaar niet gerepresenteerd in het parlement. Een sterke AfD in de oppositie zorgt ervoor dat de andere partijen doen wat ze beloofd hebben."

Hij vindt het verschrikkelijk als mensen de AfD-leden uitmaken voor nazi's. "Dan zeg je dat het massamoordenaars zijn. Je kunt een normale burger zonder strafblad niet voor massamoordenaar uitmaken. Ik ben homoseksueel en ik voel me goed bij deze partij. Bovendien heb ik ze nog nooit op iets van het nazisme kunnen betrappen."

Leyla Bilge

Leyla Bilge is de spreker van de avond. Ze is van Turks-Koerdische komaf en dertig jaar geleden als migrant naar Duitsland gekomen. Ze werd een tijd lang in de media bejubeld, omdat ze naar conflictgebieden ging om vluchtelingen te helpen. Tot ze een jaar geleden lid werd van de AfD. Nu moet ze soms tegendemonstranten van zich afschudden en op geheime locaties haar verhaal vertellen.

Ze is AfD-lid geworden om de Duitsers te waarschuwen voor de, vooral mannelijke, vluchtelingen die naar Duitsland zijn gekomen. "Ze zijn niet bereid zich aan te passen aan onze westerse manier van leven, zegt Bilge. "Ik wil dat vrouwen weer in minirokjes naar buiten kunnen of 's avonds kunnen gaan hardlopen, zonder dat ze bang hoeven te zijn om aangevallen te worden."

Ze laten alleen maar blonde kandidaten met blauwe ogen zien

Leyla Bilge

Ze vindt het belachelijk dat ze voor nazi wordt uitgemaakt. Ze is zelf migrant en ze is niet de enige in de partij. "Er zijn veel Joden en Afrikanen lid van de AfD. Dat laten de media nooit zien. Ik word ook nooit uitgenodigd voor een podiumgesprek. Ze laten alleen maar blonde kandidaten met blauwe ogen zien, die in het slechtste geval ook nog een verkeerde opmerking maken. AfD'ers worden altijd aangevallen, bij politici van andere partijen gebeurt dat niet. "

Bilge is ervan overtuigd dat de AfD sowieso de kiesdrempel gaat halen. "We halen in ieder geval meer dan 10 procent", zegt Bilge.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl