Eerste Kamer wil liever spoedwet asiel dan noodrecht van minister Faber
Een meerderheid in de Eerste Kamer wil dat het kabinet voor het asielvraagstuk naast het staatsnoodrecht ook werkt aan een wat gebruikelijker spoedwet. De SGP zal daarvoor een motie indienen die naar verwachting door een meerderheid van de senatoren wordt gesteund. Ook tegenstanders van strengere asielwetgeving sluiten zich uit principe bij het verzoek aan.
Dat blijkt tijdens het debat in de Eerste Kamer met het kabinet-Schoof over de Miljoenennota en de Prinsjesdagstukken. Zowel SGP-leider Stoffer in de Tweede Kamer als SGP-senator Schalk liet eerder al weten het staatsnoodrecht niet de juiste route te vinden voor strenger asielbeleid.
Het kabinet kan niet rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer. Het signaal van de senatoren van vandaag is dus van belang, mocht het ooit zover komen dat de Eerste Kamer het noodrecht achteraf moet goedkeuren.
Voor steun in de Eerste Kamer zijn andere partijen nodig, de PVV heeft daar een kleine fractie en het nieuwe NSC heeft nul zetels:
Ook de VVD-fractie in de Eerste Kamer, onder leiding van oud-minister Edith Schippers, heeft vanmiddag gezegd dat zij vindt dat het kabinet naast het noodrecht ook moet gaan werken aan de meer gebruikelijke weg van spoedwetgeving. Dit standpunt heeft ook de VVD-fractie in de Tweede Kamer.
PVV-minister Faber, aangespoord door partijleider Wilders, zegt juist alleen te willen werken aan het noodrecht. Het kabinet hoeft voor die maatregelen niet eerst goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer te krijgen. Wel moet juridisch onderbouwd worden dat er sprake is van buitengewone omstandigheden. De kwestie zet de politieke verhoudingen op scherp.
Grote bezwaren
Bij coalitiepartij NSC leven er grote bezwaren. Met name minister Uitermark van Binnenlandse Zaken wordt gezien als grootste tegenstander binnen het kabinet, die mogelijk bereid is haar portefeuille in te leveren als zij het noodrecht juridisch niet goed onderbouwd vindt. En Wilders heeft laten weten dat hij niet weet of de PVV "nog heel lang vrolijk wil doorgaan" met het kabinet, als het noodrecht wordt geblokkeerd.
Bij de andere coalitiepartijen klinkt steeds luider de vraag waarom Faber nog niet met haar voorstel is gekomen. Zij zei afgelopen vrijdag dat zij een eind op weg is met de onderbouwing van het noodrecht, maar dat er "nieuwe inzichten" zijn bij gekomen die zij wil uitwerken. Premier Schoof zei op zijn vrijdagse persconferentie dat hij voor 25 oktober met het kabinet een besluit wil hebben genomen.
Daarna moet het noodrecht voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State. Als het kabinet besluit het noodrecht in te roepen kunnen er meteen asielmaatregelen genomen worden. De Tweede en de Eerste Kamer kunnen de wetgeving pas achteraf goed- of afkeuren. De Eerste Kamer heeft daarbij het laatste woord.