Wilders: zonder noodknop wordt het een moeilijk verhaal
PVV-leider Wilders weet niet of de PVV "nog heel lang vrolijk wil doorgaan". Binnenkort praat het kabinet over eventuele noodmaatregelen in het asielbeleid. De PVV wil dat het kabinet een beroep doet op 'buitengewone omstandigheden' waardoor een deel van de Vreemdelingenwet buiten werking kan worden gesteld. Maar binnen de coalitie ligt dat heel gevoelig en met name NSC zet daar vraagtekens bij.
Premier Schoof voert over de kwestie afzonderlijke gesprekken met de fractievoorzitters van de regeringspartijen. Wilders zei vandaag dat hij altijd bereid is om te praten, maar dat het "spannend wordt". Volgens hem moet er heel wat gebeuren als de partijen eruit willen komen en dat het zonder de noodknop een heel moeilijk verhaal voor de PVV wordt. Met de noodknop doelde hij op de buitengewone omstandigheden op grond van de Vreemdelingenwet.
'Weinig speelruimte'
Op de vraag van journalisten of hij ook bereid is iets in te leveren, antwoordde de PVV-leider: "Als ik dat al was, ga ik dat niet aan u vertellen". Wilders benadrukte dat zowel in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, als in het regeerprogramma afspraken zijn gemaakt over de noodprocedure en dat hij de coalitiepartners daaraan zal houden: "Ik hoop dat men inziet dat dit niet alleen is afgesproken, maar dat er voor ons ook heel weinig speelruimte is."
Na de interviews met de pers voegde Wilders er via X nog een boodschap aan toe. "Ons land dreigt één groot AZC te worden", zegt hij, waarna hij weer wijst op het belang dat hij hecht aan "noodmaatregelen". "Als NSC weer wegduikt dan slopen ze dit kabinet."
Bal bij kabinet
Waarnemend NSC-fractievoorzitter Van Vroonhoven wilde er vandaag weinig meer over kwijt dan dat de bal bij het kabinet ligt. Ze benadrukte nog eens dat er een "deugdelijke motivering" moet komen voor het noodplan. Van Vroonhoven verwees ook naar wat ze twee weken geleden zei bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Ze zei toen "er een hard hoofd" in te hebben dat het noodplan er komt, maar ook "dat we het gaan proberen".
Premier Schoof sprak in dat Kamerdebat de verwachting uit dat het kabinet twee tot vier weken nodig zou hebben om een besluit te nemen. Komende vrijdag staan de noodmaatregelen niet op de agenda van het kabinet. Mogelijk duurt het nog wel een paar weken voor er knopen worden doorgehakt.