Van den Hoogenband verbaasd over ophef Van de Velde: 'Zaken uitvergroot rond Spelen'
Chef de mission Pieter van den Hoogenband heeft zich "een beetje verbaasd" over de ontstane ophef over de deelname van beachvolleyballer Steven van de Velde aan de Olympische Spelen.
"Hij is al langer actief in de internationale sport, de beachvolleybalwereld. Hij heeft World Cups, EK's en WK's gespeeld, maar dan zie je toch dat het rond de Spelen anders is. Dat er rond de Spelen zaken worden uitvergroot", zegt hij in gesprek met de NOS.
Begrip bij teamgenoot
Matthew Immers, partner van Van de Velde bij het olympisch beachvolleybaltoernooi, kan zich vinden in de verbazing, maar heeft ook begrip voor de reacties.
"Het is jammer dat er zo over hem wordt gesproken", zegt Immers. "Ik ken de Steven van nu, en daar ben ik blij mee. Hij is een heel goede partner voor mij. We hebben het leuk en gezellig binnen en buiten het veld, dat is het belangrijkste voor mij."
Van de Velde werd in 2016 door een Engelse rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel voor seks met een minderjarige. Dat gold door de leeftijd van het meisje (12) als verkrachting, ongeacht of zij instemde. Van de Velde was zelf destijds 19 jaar oud.
Internationale slachtofferorganisaties riepen in een gezamenlijk statement op om Van de Velde van de Spelen te weren.
"Wij hebben ook geen oogkleppen op en sluiten de ogen niet", zegt Van den Hoogenband. Toch was er volgens de chef de mission "geen sprake van" om de 29-jarige sporter thuis te laten.
"Dat is niet aan mij. Ik ben de chef, verantwoordelijk voor de hele ploeg, voor de sporters", aldus Van den Hoogenband. "Hij is gewoon lid van de ploeg, heeft zich gekwalificeerd, en daarom verdient hij onze steun."
Sportkoepel NOC*NSF nam, in overleg met Van de Velde en Immers, op voorhand al maatregelen om rust te creëren. Van de Velde verblijft in Parijs niet bij de andere Nederlandse sporters en zal gedurende het evenement ook niet praten met journalisten.
Maatregelen
"We hebben samen goede maatregelen getroffen", vindt Van den Hoogeband, die Van de Velde ziet als alle andere leden van de Nederlandse afvaardiging. "Alle sporters zijn me dierbaar en ik probeer ze te ondersteunen. Steven en Matthew horen daar ook bij."
"Ik vind dat hij er goed en nuchter op reageert", zegt de chef de mission over de beachvolleyballer. "Hij gaat het niet bagatelliseren. We moeten het respecteren en hem helpen als lid van het team, om te kunnen presteren."
In 2018 sprak Steven van de Velde vlak voor het EK over "de grootste fout" van zijn leven.
Volgens Van den Hoogenband laat Van de Velde zich niet afleiden. "Ik vind dat hij het knap doet. Met respect voor alle gevoelens van andere mensen. Hij is daar nuchter onder. Ik denk dat hij goede focus heeft, met zijn partner, want ze moeten het samen doen. Hopelijk kan het snel weer over de sport gaan."
Gemak
Dat hoopt Immers ook. "Ik voel me op mijn gemak bij hem, we zorgen goed voor elkaar. Ik ben 23, hij 29. Hij is ook een soort tweede vader voor mij, die me ondersteunt. Nu gaan we naar de Spelen en is het een groot ding geworden. Voor de rest is alles hetzelfde gebleven. Dus ik snap de verbazing wel."
"Maar ik snap ook dat dit wordt opgepakt door de media, omdat het natuurlijk zo groot is, de Olympische Spelen."
Immers baalt van de focus en vele negatieve reacties. "Ja, we hebben er last van gehad, natuurlijk. Er worden dingen gezegd in de media, dat is voor ons niet leuk. Maar uit het negatieve moet je het positieve halen. Zo gaan we verder met elkaar."