Slachtofferorganisaties: ban veroordeelde Nederlandse zedendelinquent van Spelen
Internationale slachtofferorganisaties hebben in een gezamenlijk statement opgeroepen om de Nederlandse beachvolleyballer Steven van de Velde van de Olympische Spelen te weren. Dat is te lezen in dagblad Trouw, dat het statement in handen heeft. Van de Velde is een aantal jaar geleden veroordeeld voor seks met een meisje van 12. De organisaties zijn van mening dat er "voor zedendelinquenten geen plaats is op de Spelen."
De inmiddels 29-jarige speler van het Nederlandse team reisde in 2014 naar Engeland af voor een afspraak met een meisje. Hij had haar via Facebook ontmoet. Een paar jaar later zei Van De Velde tegen de NOS dat hij van haar leeftijd afwist. Zelf was hij destijds 19 jaar oud.
De rechtbank in Engeland veroordeelde hem tot vier jaar cel vanwege seks met een minderjarige. Volgens het Britse recht was er sprake van verkrachting, ongeacht of het meisje wel of niet instemde met seks. Na 11 maanden in een Britse cel te hebben gezeten, werd hij overgeplaatst naar een Nederlandse gevangenis. Daar kwam hij na 13 maanden vrij, omdat er volgens het Nederlandse recht sprake was van ontucht, waar een lagere straf op staat.
In 2018 sprak Steven van de Velde vlak voor het EK over "de grootste fout" van zijn leven.
Nu Van de Velde zijn debuut moet gaan maken op de Spelen in Parijs is er ophef ontstaan over zijn deelname. De organisaties Sport & Rights Alliance, Kyniska Advocacy en The Army of Survivors hebben het Internationaal Olympisch Comité opgeroepen om zijn deelname te verbieden, zo is te lezen in Trouw.
In het statement dat de krant al in handen heeft, staat onder meer dat de deelname van "een veroordeelde verkrachter" indruist tegen het olympische ideaal om "via sport aan een betere wereld te werken". "Wij zijn er absoluut niet tegen dat sport een rol speelt in de rehabilitatie van daders, alleen vinden wij het meest prestigieuze sportpodium ter wereld daar niet geschikt voor."
Ook in internationale media ging het over de deelname van de beachvolleyballer, zowel de Amerikaanse tv-zender CNN als de Britse omroep BBC bericht erover.
'Werkbaar plan'
Sportkoepel NOC*NSF vindt dat Van de Velde "een gekwalificeerde sporter is die aan alle voorwaarden voldoet om naar de Spelen te gaan". "We zijn druk bezig een plan rondom Steven te bouwen, zodat er in Parijs ook voor hem een werkbare situatie is," reageert directeur topsport André Cats in Trouw.
Ook de volleybalbond Nevobo, die samen met de sportkoepel verantwoordelijk is voor de uitzending naar Parijs, deelt die mening. De bond benadrukt dat Van de Velde zijn straf heeft uitgezeten en er volgens deskundigen geen recidivegevaar is. "Steven heeft een grote fout begaan en zal dat zijn hele leven met zich meedragen", zegt directeur Michel Everaert. "Hij heeft spijt van wat hij heeft gedaan en betreurt het leed dat hij heeft aangericht. Hij accepteert ook de gevolgen van zijn daden."
Zodra je het woord 'rape' gaat vertalen, krijg je een beeld dat niet klopt met de feitelijke veroordeling.
Maar, zegt Everaert, "wat we nu lezen in de buitenlandse pers, met name de Britse tabloids, is niet het complete verhaal. Het probleem zit 'm vooral in de vertaling van het Engelse woord rape. Dat is de term die in het Engelse rechtssysteem standaard wordt geplakt op seksueel contact met minderjarigen, ook al is er geen enkele sprake van dwang. Zodra je het woord 'rape' gaat vertalen, krijg je een beeld dat niet klopt met de feitelijke veroordeling."
Onlangs sprak Van de Velde zich nog uit over zijn verleden, is te lezen in een interview van Volleybal.nl. Zo hield de beachvolleyballer er altijd rekening mee dat die periode uit zijn leven opnieuw opgerakeld zou worden, maar is hij er niet blij mee. "Ik snap dat dit in aanloop naar het grootste sportevenement ter wereld de aandacht van internationale media kan trekken."