Nageeye wint voor tweede keer marathon Rotterdam in Nederlands record
Abdi Nageeye heeft voor de tweede keer in zijn carrière de marathon van Rotterdam gewonnen. De Nederlander liet zijn laatst overgebleven concurrent, de Ethiopiër Amedework Walelegn, in de laatste kilometer achter zich met een vlammende versnelling en won in 2.04.45.
Met die tijd scherpte de 35-jarige Nageeye zijn Nederlands record aan, dat stond sinds zijn vorige zege op de Coolsingel twee jaar geleden op 2.04.56. Voor de zesde keer kroonde hij zich tot Nederlands kampioen op de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter.
Nageeye voelde zich zo sterk, dat het voor hem "leek alsof we aan het joggen waren". Bekijk hier de reactie van de winnaar van de marathon van Rotterdam:
Ashete Bekere was de snelste vrouw in Rotterdam. De 35-jarige Ethiopische won, in 2.19.30, voor de tweede keer in Rotterdam.
Lange tijd liep Bekere ruim een minuut onder het schema van het parcoursrecord, dat al sinds 2012 op naam is van haar landgenoot Tiki Gelana, maar in de laatste kilometers werd het hoge tempo haar te machtig.
Luijten weer Nederlands kampioene
Achter Bekere prolongeerde Anne Luijten haar Nederlandse titel met een tijd van 2.28.46. Luijten, net als Nageeye zeker van deelname aan de olympische marathon in Parijs, liep van begin af aan ruim voor Jill Holterman, de tweede Nederlandse in Rotterdam.
Luijten aasde in haar vierde marathon op een tijd onder de twee uur en 25 minuten, maar kreeg in de slotkilometers een flinke inzinking en kwam compleet kapot over de finish.
Holterman hoopte zich nog in de strijd om de drie Nederlandse olympische tickets te mengen, maar kwam niet in de buurt van de benodigde 2.26.36. Sifan Hassan heeft net als Luijten al een ticket op zak, Nienke Brinkman maakt nog kans op de derde startplaats.
Kiptum
Onderaan de Erasmusbrug werd voor de start stilgestaan bij het overlijden van Kelvin Kiptum. De 24-jarige wereldrecordhouder op de marathon en zijn coach Gervais Hakizomana verongelukten in februari in Kenia. Kiptum zou starten in Rotterdam, waar hij voor een nog scherpere tijd zou gaan en binnen twee uur wilde finishen.
De weduwe van Kiptum was zondag eregast in Rotterdam, waar na een minuut stilte ruim 17.000 deelnemers aan de klassieke afstand begonnen. Veel lopers droegen een herdenkingslintje ter ere van Kiptum, het voor hem gereserveerde startnummer 1 bleef uit de race.
Vanuit de start ging Nageeye met onder anderen de Ethiopiër Birhanu Legese en de Keniaan Kenneth Kipkemoi in een compact groepje vooruit in het snelste tempo. Onder begeleiding van tempomakers werd jacht gemaakt op het parcoursrecord en tevens Europees record van Bashir Abdi (2.03.36), dat de Belg in het najaar van 2021 liep.
Nageeye richt zich dit jaar volledig op de olympische marathon in Parijs. Afgelopen maand deed hij vertrouwen op met het winnen van de City Pier City-loop in Den Haag, waar hij het Nederlands record op de halve marathon aanscherpte.
Kalm en gefocust
Onder prettige omstandigheden liep Nageeye tijdens de lus door Rotterdam-Zuid kalm en gefocust achterin de kopgroep mee. De doorkomsttijd na de halve marathon (1.01.47) was op schema om het Europees record uit de boeken te lopen.
Na het opnieuw oversteken van de Erasmusbrug haakte de laatste tempomaker af en bleven zes koplopers over. Nageeye meldde zich nadrukkelijk vooraan in de groep, die bij het meetpunt na dertig kilometer voor het eerst boven de streeftijd voor een Europees record werd geklokt.
Het tempo ging weer omhoog, voor de Kenianen Enock Onchari en Lameck To ging dat te snel. Nageeye bleef over met Amedework Walelegn, Kenneth Kipkemoi en Birhanu Legese, die de status en doelen van de Nederlander kenden en Nageeye het kopwerk lieten klaren.
Kipkemoi werd vijf kilometer voor de finish slachtoffer van het tempo van Nageeye, Legese moest ook lossen en de ervaren Nageeye koos in de slotkilometer het juiste moment voor zijn beslissende versnelling, waarna hij breed lachend alleen over de streep kwam.
Voor de start van de 43ste editie zong Lee Towers de lopers moed in. Voor het laatst, na dertig jaar, luidde hij de marathon in zijn stad in met het lied You'll Never Walk Alone. We spraken Lee Towers na 'zijn laatste':