Medewerkers van het Rode Kruis wachten voor de grensovergang bij Rafah
NOS Nieuws

Israël gaat meer hulp toelaten tot Gaza na druk VS

Israël heeft toegezegd dat meer humanitaire hulp zal worden toegelaten tot de Gazastrook. Dat zal gebeuren via de gesloten grensovergang Erez in het noorden van Gaza en via de haven van Asjdod. Ook zegt Israël meer hulp toe te gaan staan vanuit Jordanië via de grenspost Kerem Shalom. Wanneer dat precies gaat gebeuren, is niet duidelijk.

Het besluit lijkt te volgen op druk vanuit de Verenigde Staten, Israëls belangrijkste bondgenoot. Gisteren zei president Biden in een telefoongesprek tegen premier Netanyahu dat Amerikaanse steun afhankelijk is van de stappen die Israël neemt om burgers in de Gazastrook te beschermen.

'Concrete en meetbare stappen'

"Biden heeft duidelijk gemaakt dat Israël een aantal specifieke, concrete en meetbare stappen moet aankondigen en implementeren om burgerschade, menselijk lijden en de veiligheid van hulpverleners te adresseren", luidde het statement van het Witte Huis na afloop van het gesprek.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken verwelkomt de aankondiging van Israël, maar wil pas van een succes spreken als de situatie op de grond daadwerkelijk is verbeterd.

De hulp zal onder andere binnen moeten komen via de gesloten grensovergang Erez:

Eerder deze week toonde Biden zich woedend over een Israëlische aanval op een hulpkonvooi, waarbij zeven hulpverleners van de organisatie World Central Kitchen werden gedood. Een van de slachtoffers was Amerikaan. Volgens de oprichter van de hulporganisatie was de aanval bewust en "systematisch", omdat Israël zou weten dat het om een hulpkonvooi ging. Israël stelt dat de aanval per ongeluk was en bood excuses aan.

Andere hulporganisaties uitten ook kritiek op het handelen van Israël. Artsen zonder Grenzen zegt dat de aanval "onderdeel is van het patroon van bewuste aanvallen op medisch personeel, journalisten, VN-staf, scholen en huizen".

Ergste stadium hongersnood

Drie weken geleden concludeerde VN-voedselwaakhond IPC al dat in Noord-Gaza het ergste stadium van hongersnood dreigt. Daar had 55 procent van de Palestijnen vorige maand te maken met 'catastrofale' honger. In de rest van Gaza was dat ongeveer 30 procent.

Noord-Gaza kreeg afgelopen week maar 12 procent van het benodigde voedsel binnen, blijkt uit de laatste UNRWA-cijfers. Dagelijks komen gemiddeld 161 trucks Gaza binnen, terwijl er volgens de VN-hulporganisatie minimaal 500 trucks per dag nodig zijn.

Volgens Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib in Nederland, zou het "ongelofelijk veel helpen" als Israël inderdaad meer humanitaire hulp over land toelaat. "We waarschuwen al een tijd voor de enorme hongersnood die zal ontstaan als er niks gebeurt. Wat mij betreft komt deze oproep van Biden veel te laat, maar beter laat dan nooit."

'Eerst zien, dan geloven'

Toch is hij er niet gerust op dat er nu daadwerkelijk genoeg hulp zal worden toegelaten om een rampscenario te voorkomen. "We zien de afgelopen maanden een patroon, waarbij Israël steeds net genoeg meebeweegt als de internationale verontwaardiging toeneemt", stelt hij. "Die vrees heb ik nu ook. Eerst zien, dan geloven."

Daniëlle Brouwer van het Rode Kruis deelt deze zorgen. "Het is goed nieuws dat Israël heeft aangekondigd dat er meer hulp zal worden toegelaten, maar nu moeten ze de daad bij het woord voegen", zegt ze. "We hebben tientallen vrachtwagens klaarstaan bij de grens, die moeten gewoon naar binnen."

"En als die hulp de grens over kan, moet die ook veilig verspreid kunnen worden", vervolgt ze. "Er zijn al vijftien medewerkers van de Palestijnse Rode Halve Maan omgekomen terwijl zij hun werk deden. Het is belangrijk dat zij hun werk veilig kunnen doen."

Sinds de oorlog begon in oktober vorig jaar zijn er zeker tweehonderd hulpverleners omgekomen, meldt Aid Worker Security Database. Waarschijnlijk zijn het er meer omdat de cijfers van dit jaar nog niet up-to-date zijn.

Bekijk hier een video over honger in Gaza:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl