Nederland levert officieren voor internationale missie op de Rode Zee
Nederland gaat stafofficieren leveren voor een internationale missie om schepen op de Rode Zee te beschermen. Dat meldt demissionair minister van Defensie Ollongren op X.
"Wij vinden als land en internationale gemeenschap een vrije doorvaart heel belangrijk, ook voor de economie. Vandaar dat we nu in een internationale coalitie optreden", zei minister Ollongren tegen de NOS.
Ollongren zei verder dat Nederland heeft toegezegd om te onderzoeken of er op termijn ook schepen kunnen worden geleverd voor de missie. "Maar we beginnen dus met stafofficieren die helpen bij het plannen en uitvoeren van de operatie."
Volgens Ollongren gaat Nederland in de eerste instantie alleen stafofficieren sturen:
De missie 'Operation Prosperity Guardian' (operatie Hoeder van de Welvaart) werd gisteren aangekondigd door de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. De Verenigde Staten leiden de missie, waaraan naast Nederland ook het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Spanje, Bahrein en de Seychellen meedoen.
"Dit is een internationale uitdaging die vraagt om collectieve actie", zei Austin. De landen zullen onder meer gezamenlijk patrouilleren.
Omvaren via Kaap de Goede Hoop
De roep om internationaal optreden op de Rode Zee nam de afgelopen tijd toe nadat Houthi-rebellen schepen met drones en raketten hadden aangevallen. De Houthi's doen dat naar eigen zeggen "uit solidariteit met het Palestijnse volk in het licht van de agressie tegen Gaza".
Meerdere grote rederijen hebben inmiddels besloten om de Rode Zee voorlopig te mijden. Door de aanvallen kan ook het Suezkanaal niet worden gebruikt, waardoor schepen moeten omvaren via Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika.
De roep om internationaal ingrijpen nam toe, waarna de missie onder leiding van de Verenigde Staten tot stand kwam. Verschillende landen gaan gezamenlijk patrouilleren op de Rode Zee.
'Missie is onnodig'
Houthi-leider Mohammed Abdulsalam noemt de nieuwe missie, waarbij landen gezamenlijk de scheepvaart op de Rode Zee beschermen, "onnodig". Volgens Abdulsalam is de zee veilig, behalve voor Israëlische schepen of schepen op weg naar Israël.