Defensie overlegt met internationale partners over bescherming van schepen in Rode Zee
Nederland overlegt met internationale partners over de situatie in de Rode Zee. Dat zei de minister van Defensie, Kajsa Ollongren, in het televisieprogramma WNL Op Zondag.
Rederijen wereldwijd vragen om bescherming door marineschepen in de Rode Zee, waar hun schepen nu regelmatig worden aangevallen door Houthi-rebellen vanuit Jemen. Alle grote rederijen en een groot deel van de Nederlandse rederijen mijden voorlopig het Rode Zee-gebied. De schepen varen om via Kaap de Goede Hoop.
Bekijk hieronder het gesprek met Ollongren:
"Wij overleggen wel met onze internationale partners, en ook met de Amerikanen, over hoe we hier mee om kunnen gaan", zei Ollongren. "Ik denk dat de scheepvaart op dit moment de enige juiste conclusie trekt, namelijk dat risico niet nemen."
Volgens Ollongren volstaat de huidige bescherming in het gebied niet tegen de aanvallen van de Houthi's. "We beschermen nu vaak tegen piraterij, maar hier gaat het over raketten en drones, dus aanvallen uit de lucht. De huidige bescherming voldoet dan niet. Dus daarover gaat het internationale overleg wat nu gaande is."
Nederland heeft contact met diverse internationale verbanden die actief zijn in de regio en waar Nederland ook militair deel van uitmaakt, zegt een woordvoerder van Defensie. Zoals EMASoH, de Europese missie in de Golfregio die in 2020 is gestart toen daar tankers werden aangevallen. Ook is er contact met de EU-antipiraterijmissie in de Golf van Aden en met de Combined Maritime Forces, een door de VS geleide internationale maritieme coalitie die piraterij, terrorisme en smokkel bestrijdt.
Internationale taakgroep
In de Rode Zee proberen meerdere landen de vaarroute veilig te stellen. Onder meer de VS, Egypte en Groot-Brittannië hebben de afgelopen tijd drones van de Houthi-rebellen neergehaald. De verwachting is dat er komende week een internationale taakgroep voor de Rode Zee zal worden aangekondigd.
Het Nederlandse patrouilleschip Zr.Ms. Holland vaart sinds 28 november in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Het wacht daar af of het hulp kan verlenen aan de bevolking in Gaza. De Holland heeft geen raketten om zichzelf of andere schepen tegen aanvallen vanuit de lucht te beschermen en kan daarom niet worden ingezet voor de eventuele escorte van de scheepvaart door de Rode Zee.