ASML-topman Wennink vertrekt volgend jaar, Fransman Fouquet volgt hem op
Bij chipmachinemaker ASML vindt in april volgend jaar een leiderschapswissel plaats. Na ruim tien jaar, waarin het bedrijf heel hard groeide, stopt Peter Wennink als bestuursvoorzitter. De Fransman Christophe Fouquet volgt hem op.
Daarmee krijgt het bedrijf, dat in de chipsector wereldwijd een essentiële rol vervult, naar buiten toe een nieuw gezicht. De 48-jarige Fouquet werkt al vijftien jaar bij het Veldhovense bedrijf. De laatste vijf jaar was hij nauw betrokken bij de belangrijkste machine die ASML op dit moment levert, de EUV (extreem ultraviolet).
De boodschap van ASML is vandaag heel duidelijk: wel een nieuw gezicht, maar geen nieuwe koers.
In gesprek met journalisten vanmorgen omschreef Wennink zijn opvolger als iemand met "diep begrip voor ASML's technologie en het ecosysteem van de chipindustrie". Hij benadrukte dat Fouquet "de juiste leiderschapskwaliteiten" heeft en cultureel gezien bij het bedrijf past.
Waar Wennink een financiële achtergrond heeft, is Fouquet veel technischer ingestoken. Wennink werkte, voordat hij bij ASML aan de slag ging, voor accountant Deloitte. Hij leerde de chipmachinemaker als klant kennen en bracht het bedrijf naar de beurs. Daarna was hij financieel topman bij ASML.
De komende maanden is een transitieperiode. Wennink blijft aan tot 24 april 2024, daarna neemt Fouquet het over. Ook Martin van den Brink, die al decennia de technologie-kant van ASML leidt, vertrekt dan. Hem wordt een cruciale rol toegeschreven in de wijze waarop ASML zich door de decennia heen heeft ontwikkeld. Als chief technology officer wordt hij niet vervangen. Fouquet neemt die rol op zich.
Verhouden tot politiek
Hoewel ASML een zeer technisch bedrijf is, zal de bestuursvoorzitter zich ook moeten verhouden tot de nationale en internationale politiek. Vooral omdat de VS steeds meer restricties wil opleggen aan de export van ASML's machines.
In dat kader vroeg de NOS aan Fouquet wat zijn boodschap is aan Den Haag en Washington. Hij antwoordde dat de top van het bedrijf "sterke relaties heeft opgebouwd met de mensen in Den Haag en ernaar uitziet die verder uit te breiden".
Fouquet benadrukte ook dat het belangrijk is om samen te werken om de "uitdagingen waar we voor staan het hoofd te bieden". Over Washington, waar de druk om de export van machines aan banden te leggen vooral vandaan komt, zei hij niks. Fouquet ziet zichzelf als een local en wijst erop dat hij een Nederlandse vrouw heeft en Nederlandse kinderen. "Dat helpt", aldus Fouquet.
Op de vraag of hij als CEO nog altijd machines waar nu restricties op zitten naar China zou willen exporteren, antwoordde hij in lijn met wat het bedrijf eerder hierover heeft gezegd. "We willen iedereen bedienen, maar wel binnen de grenzen van wat mag. Dat is al jaren zo en dat blijft zo in de toekomst. Het is niet aan ons om te bepalen wat juist is of niet."