Chipmachinemaker ASML wil meebetalen aan nieuwbouwwoningen
Chipmachinemaker ASML wil projectontwikkelaar en woningcorporaties financieel steunen om bouwprojecten van de grond te krijgen. Dat bevestigt het bedrijf in Veldhoven naar aanleiding van berichtgeving door het Financieel Dagblad.
Het gaat om projecten met woningen met een huur tot 1100 euro per maand, of koophuizen met een maximale prijs van 375.000 euro. Daarvoor stelt het bedrijf "een aantal miljoen" beschikbaar.
"Er zijn projecten die goedgekeurd zijn en waar iedereen klaarstaat om te bouwen, maar waar het om een of andere reden toch niet gebeurt", zegt een woordvoerder van ASML. "Daar helpen we. We gaan dus niet hele bouwprojecten zelf doen."
Woningnood in de regio
ASML kocht in mei nog dertien woningen in één straat in Veldhoven. Het bedrijf deed dat met het oog op toekomstige uitbreiding; de woningen zouden dan gesloopt worden.
De chipmachinefabrikant zegt met nieuwe steun aan corporaties te willen helpen om de woningnood in de regio Eindhoven aan te pakken. Die is mede groot doordat het aantal werknemers van ASML razendsnel groeit.
Maar de huizen die ASML helpt bouwen zijn niet specifiek bedoeld voor medewerkers van het bedrijf, zo benadrukt het bedrijf: "Wij bouwen niet voor hen, maar voor een doelgroep die het moeilijk heeft. Wij bepalen dus niet wie er in gaat wonen."
Wel kan een ASML-medewerker die aan de voorwaarden voldoet, bijvoorbeeld omdat die lang op de wachtlijst staat, uiteindelijk in zo'n huis terechtkomen.
Vijfhonderd woningen
Het bedrijf is naar eigen zeggen met ontwikkelaars van drie lopende bouwprojecten in gesprek, in totaal gaat het om ruim vijfhonderd woningen. Daarover wordt ook advies gevraagd aan de gemeente. Welke projecten het zijn, kan de chipmachinemaker nog niet zeggen.
ASML zegt geen winst te willen maken op de projecten. "We nemen het verlies en als er winst is, gaat die terug naar de projecten", zegt de woordvoerder. "Als een projectontwikkelaar zich bij ons meldt om even de winst op te krikken, doen we dat dus zeker niet."