Zonnepanelen straks iets minder voordelig voor klanten Vandebron
Klanten van energieleverancier Vandebron met zonnepanelen krijgen straks maandelijks minder geld terug. Het zal zo'n 70.000 klanten gemiddeld tussen de tien en twintig euro per maand schelen.
Dat komt doordat het bedrijf kosten in rekening gaat brengen voor het terugleveren van stroom aan het net. Volgens Vandebron dragen zij daarmee bij aan de kosten van het groeiend aantal panelen op daken, kosten waar nu ook nog klanten zonder zonnepanelen voor opdraaien. Zij zijn straks juist zo'n 20 euro per maand goedkoper uit.
Volgens financieel directeur Kim Verdouw leidt de heffing tot een eerlijkere verdeling van kosten. "Dit besluit is even slikken, maar we denken dat als je de kosten op de juiste plek neerlegt, daar op den duur ook nieuwe innovatie ontstaat."
'Oneerlijk'
Het bedrijf zegt dat de heffing in de praktijk betekent dat mensen met zonnepanelen iets minder voordeel krijgen dan dat ze nu hebben maar nog steeds voordeliger uit zijn dan wanneer ze geen panelen zouden hebben.
"Het alternatief is om de kosten te blijven verdelen; maar dan krijg je dus dat de buurvrouw zonder panelen betaalt voor de buurvrouw met panelen. Dat vinden wij oneerlijk", zegt Verdouw.
De nieuwe kostenverdeling gaat vandaag in voor nieuwe klanten. Voor huidige klanten met een variabel contract gebeurt dit vanaf 1 oktober 2023. Klanten met een vast contract behouden hun contractvoorwaarden gedurende de contractduur.
Hogere kosten
Dat de kosten voor het terugleveren aan het stroomnet oplopen, heeft te maken met een overbelasting van het stroomnet: klanten leveren allemaal op hetzelfde moment terug, namelijk als de zon schijnt, zeg om 12 uur 's middags.
Op datzelfde moment is de vraag vaak een stuk lager dan het aanbod, waardoor het net overbelast raakt. De prijzen voor die stroom worden dan steeds lager en zelfs steeds vaker negatief, wat het energiebedrijf opzadelt met extra kosten.
"Die kosten fluctueren en nemen daardoor enorm toe. Tot nu toe berekenen wij die kosten alleen door in het elektratarief. Daar trekken we het nu uit en stoppen het in de rekening van de zonnepaneelbezitter", zegt Verdouw.
Saldering
Volgens de financieel directeur staat de nieuwe herverdeling van de kosten los van de salderingsregeling, de subsidie voor zonnepanelen.
"We juichen de energietransitie toe, maar zien dat door de toename van het aantal zonnepanelen dat er steeds meer wordt teruggeleverd en de problemen steeds groter worden. Dat leidt tot kosten, daarom doen we dit."
Vandebron zegt niet bang dat te zijn dat klanten straks overstappen naar bedrijven waar de kosten niet in rekening worden gebracht. "Transparantie en de transitie als geheel vinden wij belangrijker. Het is een kwestie van tijd voordat iedereen hier iets mee doet."