Britten gaan binnenlandse productie van olie en gas opschroeven
Het Verenigd Koninkrijk gaat de binnenlandse productie van olie en gas opschroeven. De Britse premier Sunak kondigt honderd licenties aan voor olie- en gaswinning in de Noordzee om minder afhankelijk te zijn van energie uit het buitenland.
Ook bevestigt Sunak de komst van twee CO2-opslaglocaties in Schotland en Noord-Engeland. De zogeheten CCS-clusters filteren CO2 dat vervolgens wordt opgeslagen onder de grond. Tegen 2030 moeten de clusters 20 tot 30 miljoen ton CO2 opslaan. Volgens de Britse regering gaan die plannen duizenden banen opleveren.
Milieuorganisaties kritisch
Het Verenigd Koninkrijk heeft net als Nederland de ambitie om in 2050 fossielvrij energie op te wekken. Toch verwacht Sunak tegen die tijd nog een kwart van alle energie uit olie en gas te halen. De plannen stuiten dan ook op verzet van verschillende milieuorganisaties- en activisten.
Volgens de Britse regering is energie uit de Noordzee minder milieubelastend dan de import uit andere delen van de wereld. Daarbij moet de olie- en gaswinning op de Noordzee ook de afhankelijkheid verkleinen van landen als Rusland. "We willen niet verplicht zijn zaken te doen met dictators als het om onze energie gaat", aldus de premier.
Milieuorganisaties hebben desondanks aangekondigd naar de rechter te stappen vanwege de energieplannen.