Tienduizenden Moldaviërs de straat op om regering te steunen
In de Moldavische hoofdstad Chisinau zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om hun steun uit te spreken voor het beleid van de pro-westerse regering. Volgens de politie waren er zeker 75.000 mensen op de been. Ze hadden Europese en NAVO-vlaggen mee en riepen "Europa!".
De Moldavische regering voert een uitgesproken pro-Europese koers en heeft het lidmaatschap van de Europese Unie aangevraagd. Maar in het land wordt sinds de Russische invasie in Oekraïne gevreesd voor Russische pogingen om het land te destabiliseren.
President Sandu heeft Rusland ervan beticht propaganda te verspreiden en achter anti-regeringsprotesten te zitten. Moskou ontkent dat. Op pro-Russische betogingen kwamen eerder duizenden mensen af. In de afgescheiden regio Transnistrië zijn Russische militairen actief.
Afpersen
"Moldavië wil niet worden afgeperst door het Kremlin", zei Sandu tijdens de bijeenkomst. "We willen niet meer aan de rand van Europa staan."
Sandu kreeg tijdens de door haar regering georganiseerde bijeenkomst steun van de president van het Europees Parlement, Roberta Metsola. "Europa is Moldavië en Moldavië is Europa", zei ze tegen het publiek. "Europa is jullie familie en het is jullie recht om te beslissen over het lot van jullie land. Jullie hebben voor Europa gekozen, en Europa zal jullie met open armen ontvangen."
De betogers riepen de Moldavische politiek leiders op om de grondwet aan te passen en te vermelden dat het land gericht is op Europa.
Steun hard nodig
De steun van Europa heeft het armste land van Europa hard nodig. Steun die er overigens ook steeds meer komt. Zo heeft Nederland sinds april een volwaardige ambassade in het land.
Het Moldavische leger kan zich bij een Russische aanval nauwelijks verdedigen. Het land heeft 6500 militairen en een budget van ruim 40 miljoen euro voor het leger. De komende jaren gaat het budget wel fors omhoog. Ter vergelijking: Nederland geeft dit jaar 15,2 miljard euro uit aan defensie.
Pro-Russische oppositie
De leider van de kleine pro-Russische oppositiepartij Shor, Ilan Shor, sprak zijn aanhangers in diverse steden toe via een videoverbinding. Hij wil dat er een referendum komt over het buitenlands beleid van Moldavië.
In Moldavië zelf spreken kon Shor niet. Hij is vorige maand veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar vanwege een geruchtmakende bankenroof, die eind 2014 werd ontdekt. Toen werd zo'n 900 miljoen euro gestolen van drie Moldavische banken.
Shor woont sinds 2019 in zijn geboorteland Israël en staat op de Amerikaanse sanctielijst vanwege zijn vermeende banden met het Kremlin. Ook de Britten hebben hem op de sanctielijst gezet.
Ook de plaatsvervanger van Shor, Marina Tauber, is onlangs opgepakt door de anti-corruptieaanklager in Moldavië. Ze werd aangehouden op het vliegveld, toen ze wilde vertrekken naar Israël.