NPO wil dat vergunning Ongehoord Nederland wordt ingetrokken na derde boete
De NPO wil dat de vergunning van omroep Ongehoord Nederland (ON!) wordt ingetrokken. De raad van bestuur heeft een verzoek daartoe neergelegd bij staatssecretaris Uslu.
Het verzoek volgt op de derde boete die de NPO aan de omroep heeft opgelegd. Die bedraagt 131.885 euro. Dit bedrag komt boven op de eerdere boetes van 84.098 euro en 56.065 euro. ON! noemt de nieuwe boete in een reactie een "hernieuwde aanval op de vrijheid van meningsuiting".
Bij herhaalde overtredingen kan de publieke omroep een verzoek indienen om een omroep niet meer te erkennen, zoals de wettelijke formulering luidt. De NPO schrijft nu geen andere mogelijkheid te zien dan over te gaan tot "het uiterste middel dat de wetgever de NPO heeft toegekend; een verzoek aan de staatssecretaris Cultuur en Media om de voorlopige erkenning in te trekken."
Een woordvoerder van Uslu bevestigt dat het verzoek is gedaan om de vergunning in te trekken. De staatssecretaris heeft tijd nodig om het verzoek goed te bekijken. Ze gaat om juridisch advies vragen en stuurt deze week nog een brief naar de Kamer.
'Een zwarte dag'
Ongehoord Nederland schrijft in een reactie op de website het "ongekend" te vinden dat de NPO probeert de omroep "het zwijgen op te leggen". De omroep noemt het besluit van de NPO "een zwarte dag voor de persvrijheid in Nederland".
De omroep wijst erop dat er nog juridische procedures lopen over de opgelegde sancties en dat er nog geen rechterlijke uitspraak is. "De handelwijze van de NPO past bij andersoortige regimes, maar niet in de democratie en niet in Nederland. Dit getuigt niet van respect richting onze rechtsstaat."
Stelselmatig code overtreden
De derde boete krijgt Ongehoord Nederland omdat in het actualiteitenprogramma Ongehoord Nieuws "stelselmatig" de journalistieke code van de NPO is overtreden. De NPO verwijst daarbij naar onderzoek van de Ombudsman Margo Smit.
De boete werd in januari al aangekondigd. De raad van bestuur van de NPO schreef destijds in een toelichting over "een patroon van het systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie". Dat was volgens de NPO de strekking van het onderzoek van NPO-ombudsman Smit.
Ongehoord Nederland-voorzitter Arnold Karskens zegt dat hij de boetes "tot bij de hoogste rechterlijke instanties zal aanvechten".