Gekte woningmarkt verdwijnt, overbieden hoeft meestal niet meer
Na jaren van grof overbieden lijkt het vechten voor een koopwoning voorlopig voorbij. "De koopmarkt wordt iets vriendelijker", concludeert makelaarsvereniging NVM over de ommezwaai die de huizenmarkt dit jaar heeft gemaakt. In de eerste drie maanden werden veel minder woningen voor de vraagprijs of zelfs meer verkocht in vergelijking met de tijd ervoor, zo blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers.
Nog maar 31 procent van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht. Een jaar geleden was dit percentage nog 81. "De woningprijzen komen hierdoor weer meer in evenwicht", concludeert de NVM. "Er is ruimte en tijd voor onderhandeling en overbieden is niet altijd een vereiste meer."
Met een gemiddelde verkoopprijs van 394.000 euro, een prijsdaling van 8,2 procent in een jaar tijd, zitten de huizenprijzen ook weer onder de vier ton. In het laatste kwartaal van 2022 stond de gemiddelde verkoopprijs nog op 407.000 euro. Op de piek legden kopers vorig jaar gemiddeld nog ruim 428.000 euro neer.
De verlichting op de woningmarkt, met name voor starters, komt volgens de NVM omdat beleggers zich terugtrekken. Juist die concurrentie joeg de afgelopen jaren de prijzen op tot recordhoogtes. "Dit is er nu van af", ziet de NVM.
'Bouw moet niet stilvallen'
Hoewel de prijzen dalen stort de woningmarkt niet als een kaartenhuis in, zoals in 2008 het geval was in de kredietcrisis. Dat komt doordat de vraag nog altijd veel groter is dan het aanbod. In de eerste drie maanden van dit jaar werden bijna 29.500 woningen te koop gezet.
"Het is maar liefst tien jaar geleden dat er zo weinig woningen in een kwartaal op de markt zijn gekomen", schrijft de NVM. Omdat de hypotheekrente ook snel is gestegen, krijgt niet elke starter nog even makkelijk een hypotheek.
De NVM waarschuwt daarom dat de bouw niet volledig moet stilvallen. "We zien in het eerste kwartaal van dit jaar de verkoop van nieuwbouwplannen onderuitgaan", zegt Chris van Zantwijk, makelaar en vicevoorzitter NVM-vakgroep Wonen. "Plannen komen regelmatig niet in verkoop of worden eruit gehaald door achterblijvende verkoopresultaten. Als de nieuwbouw nu stilvalt, creëren we het woningtekort van de toekomst."