‘Zwarte maandag’ in Israël: tienduizenden betogen tegen regeringsplannen Hooggerechtshof
Nasrah Habiballah
correspondent Israël en de Palestijnse gebieden
Nasrah Habiballah
correspondent Israël en de Palestijnse gebieden
Een landelijke staking, wegen die zijn afgezet en tienduizenden demonstranten op verschillende plekken in Israël. Er zijn acties in het hele land die zijn gericht tegen plannen van de nieuwe ultrarechtse regering om het Hooggerechtshof minder macht te geven, ten gunste van het parlement en het kabinet. De demonstranten zijn bang dat dit de democratie zal beschadigen.
Al zes weken lang wordt er elke zaterdag door tienduizenden mensen tegen de hervormingsplannen gedemonstreerd. Maar de justitiële commissie van het Israëlisch parlement heeft het voorstel goedgekeurd, de eerste stap in het proces om uiteindelijk de wet aan te passen.
Zo'n 70.000 mensen hebben zich daarom verzameld bij het parlementsgebouw in Jeruzalem, zoals te zien is op deze beelden:
Honderden techbedrijven, advocatenkantoren en andere bedrijven in de particuliere sector lieten weten mee te doen aan de landelijke staking, net als duizenden artsen en andere zorgmedewerkers.
Spijbelaars
Verschillende ministers hebben geprobeerd mensen te ontmoedigen om naar de demonstratie te komen. Zo zei de minister van Onderwijs dat leraren niet betaald krijgen als ze gaan betogen en dat leerlingen die naar protesten komen als spijbelaars worden beschouwd.
Toch zijn veel studenten en zelfs scholieren de straat op gegaan om te demonstreren, zoals in Tel Aviv, waar honderden ouders en scholieren meeliepen in een prostestmars. Ook werden verschillende belangrijke wegen geblokkeerd, waaronder de hoofdweg naar het internationale vliegveld bij Tel Aviv.
Chaos
Terwijl tienduizenden mensen voor de deur van het parlement demonstreerden, was het binnen een chaos. Bij de justitiële commissie brak ruzie uit tussen leden van de oppositie en de coalitie. Er werd geschreeuwd en verschillende leden werden door de beveiliging naar buiten gewerkt.
Oppositieleden riepen voortdurend "Schande!":
De bevolking is al sterk verdeeld, maar de hervormingsplannen lijken de verhoudingen tussen links en rechts nog verder op scherp te zetten. Gisteravond sprak president Herzog in een toespraak zijn zorgen uit over de gevolgen.
Hij vindt dat de plannen moeten worden uitgesteld en dat de regering-Netanayahu moet werken aan een breed gedragen compromis. Volgens hem kunnen zo een breuk in de samenleving en escalatie naar geweld worden voorkomen.
Herzog, die vooral een ceremoniële rol heeft, kwam ook nog met een eigen hervormingsplan.
Premier Netanyahu liet weten open te staan voor onderhandelingen, maar wilde de eerste stemming over het voorstel dus niet uitstellen.