Warmste oktober ooit gemeten in Europa
De afgelopen maand was in Europa de warmste oktobermaand ooit gemeten. De temperaturen waren in bijna heel Europa twee graden hoger dan gemiddeld tussen 1991 en 2020, meldt de EU-instantie Copernicus Climate Change Service. Alleen in IJsland en Turkije lagen de temperaturen net onder het gemiddelde.
Het was in Europa 1,92 graden warmer dan gemiddeld in oktober tussen 1991 en 2020 en 0,5 graden warmer dan het vorige warmterecord in oktober 2020.
Ook in Canada werd een warmterecord gemeten en in Groenland en Siberië waren de temperaturen hoger dan gemiddeld. In Australië, het oosten van Rusland en delen van Antarctica was het juist kouder dan gemiddeld in oktober.
Samantha Burgess van Copernicus verwijst in een tweet over het nieuws van Copernicus naar de VN-klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh die zondag begonnen is.
Deze maand signaleerde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN al dat Europa de afgelopen 30 jaar sneller opwarmde dan de rest van de wereld. Dat schrijft de organisatie in een rapport in samenwerking met de EU-klimaatinstantie Copernicus. Het rapport "de toestand van het klimaat in Europa in 2021" is de eerste editie van een jaarlijks uit te brengen rapport van de twee organisaties.
Uit cijfers van 2021 blijkt dat de temperaturen in Europa meer dan twee keer zo veel gestegen zijn in de afgelopen 30 jaar dan op andere continenten.
Meer droogte en meer regenval
De warme oktobermaand draagt bij aan de droogte in delen van Europa, zoals in het Spaanse natuurreservaat Doñana, waar moerasgebieden volledig droog zijn komen te staan.
In andere landen in Europa was er juist meer regen dan normaal in oktober, schrijft Copernicus.
Wetenschappers twijfelen er niet over dat het klimaat verandert, vooral door menselijk handelen. Maar sommige mensen blijven dat tegenspreken, Nieuwsuur onderzocht waarom: