'Ga stemmen!' Arabische kiezers kunnen verkiezingen in Israël beslissen
Nasrah Habiballah
'We moeten stemmen': het is een heldere boodschap die Munia en Esraa meedragen op hun shirts. De twee jonge vrouwen lopen met folders langs de deuren van Rahat, een Arabische stad in het zuiden van Israël. Ze proberen mensen naar de stembus te krijgen, maar dat valt niet mee, verzucht vrijwilliger Munia Al-Amour: "Mensen zijn gefrustreerd, ze willen niet meer."
Arabische kiezers zoals de inwoners van Rahat hebben een doorslaggevende stem bij de parlementsverkiezingen van morgen. Israël gaat dan voor de vijfde keer in vier jaar tijd naar de stembus. Of het oud-premier Benjamin Netanyahu gaat lukken om weer aan de macht te komen, dat is de grote vraag. En het antwoord ligt in handen van de Arabische kiezers van Israël.
Arabische burgers zijn teleurgesteld en gefrustreerd over wat er in het verleden met hun stem is gedaan.
Hoe meer Israëliërs met een Arabische of Palestijnse achtergrond namelijk gaan stemmen, hoe kleiner de kans dat Netanyahu met zijn ultraorthodoxe en uiterst rechtse bondgenoten een meerderheid haalt in het parlement. Maar de verwachte opkomst onder Arabische stemmers is laag, niet veel hoger dan 45 procent.
Ook in Rahat zijn veel mensen van plan morgen thuis te blijven. Het is moeilijk om ze over te halen toch te gaan stemmen, zegt vrijwilliger Munia: "Ze denken dat er toch weer nieuwe verkiezingen komen. Daarom moeten wij juist bij ze langs en ze hoop geven. Zeggen dat er wel verandering zal komen en dat we onze stem moeten laten horen."
Tweederangsburgers
In de woestijnstad Rahat wonen 80 duizend inwoners, vooral Arabische woestijnbewoners, zogeheten bedoeïenen. Veel huizen zijn bouwvallig, het inkomen is laag en inwoners hebben het gevoel aan hun lot te zijn overgelaten door de Israëlische regering. Het is dezelfde ervaring die veel Arabische of Palestijnse burgers in Israël hebben, een groep die zo'n 20 procent van de bevolking uitmaakt.
Ze worden gediscrimineerd en zijn in feite tweederangsburgers, zegt hoogleraar politicologie Jamal Amal van de universiteit van Tel Aviv: "Daarom is er binnen deze gemeenschap veel frustratie over de relatie met de overheid." Velen vinden bijvoorbeeld dat de Israëlische politie te weinig doet tegen het bendegeweld in de Arabische gemeenschap.
De lage opkomst heeft daar volgens de hoogleraar veel mee te maken: "Er is een groot wantrouwen naar het politieke systeem. Arabische burgers zijn teleurgesteld en gefrustreerd over wat er in het verleden met hun stem is gedaan."
Regeringscoalitie
Veel Arabische kiezers stemmen op Arabische partijen, die doorgaans in de oppositie zitten. Maar na de vorige verkiezingen zette de conservatief-islamitische partij Ra'am een historische stap: leider Mansour Abbas besloot deel te nemen aan de regeringscoalitie, iets wat nooit eerder vertoond was door een onafhankelijke Arabische partij.
Het verschil was direct merkbaar in Rahat, zegt burgemeester Fayexz Abu Sahiban, die ook lid is van de partij. "Deze straten zijn allemaal nieuw", wijst hij aan op de kaart van zijn stad. "En hier gaan we gras, bloemen en bomen planten. Zodat de mensen daar kunnen zitten, net als in Europa."
Volgens de burgemeester heeft de korte tijd dat zijn partij deel uitmaakte van de regeringscoalitie toch al wel wat opgeleverd. Met extra geld van de regering knapte hij verschillende plekken in de stad op. Toch snapt hij ook dat het niet voldoende is om de Arabische bevolking naar de stembus te krijgen: "Deze regering zat er maar een jaar. In zo'n korte tijd kan je niks doen. Daarom moeten we ze juist nog een periode geven zodat ze verder kunnen."
Of dat gaat lukken, is zeer de vraag. Volgens de laatste peilingen staat de partij van de burgemeester op verlies ten opzichte van de vorige verkiezingen.
Vrijwilligers Munia en Esraa doen er in ieder geval alles aan om mensen te mobiliseren. Maar of ze gaat stemmen, weet ze nog niet, zegt Naima Alhojoj, die net de deur heeft open gedaan voor de twee vrijwilligers. Die drukken de vrouw op het hart toch echt haar stem uit te brengen: "Het maakt niet uit voor wie u stemt, als het maar een Arabier is."