Een voedselpakket van de voedselbank
NOS NieuwsAangepast

Drempel naar voedselbank mogelijk nog deze week verlaagd

  • Leoni Schenk

    Binnenland Redacteur

  • Leoni Schenk

    Binnenland Redacteur

Steeds meer mensen staat het water aan de lippen maar kunnen nog niet terecht bij de voedselbank. Voedselbanken in Nederland beslissen daarom zaterdag of de drempel voor een voedselpakket verlaagd wordt, zegt vicevoorzitter Tom Hillemans van Voedselbanken Nederland.

Om te bepalen of je een voedselpakket mag ophalen, wordt er gekeken naar je inkomsten minus je vaste lasten: hoeveel geld blijft over voor voedsel, kleding en sporten. Ben je bijvoorbeeld een alleenstaande ouder met twee kinderen, en houd je minder dan 450 euro over? Dan kom je op dit moment in aanmerking voor een voedselpakket.

Elk jaar wordt er opnieuw gekeken naar dit bedrag en gaat het gemiddeld 10 tot 20 euro omhoog. De voedselbanken willen nu al het bedrag aanpassen, blijkt uit een rondgang van de NOS bij voedselbanken door heel het land. Dat heeft alles te maken met de explosief stijgende kosten van levensonderhoud, waardoor meer en meer mensen niet meer rondkomen. "Wij verwachten steeds meer werkende mensen en ook tweeverdieners", zegt vrijwilliger Frans Hoogland van de voedselbank in Leeuwarden.

Of ze deze toenemende vraag aankunnen, is nog maar de vraag. Onder andere door anti-verspillingsacties en bedrijven die duurzamer worden loopt de aanvoer van producten terug. "Pakketten worden al kleiner. Van gemiddeld 40 producten naar 35 a 30 in een pakket. En de schijf van vijf lukt allang niet meer", zegt Han Neef, coördinator van voedselbank West-Friesland. Daar is het aantal klanten al met 10 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Ook bij de voedselbank in Terneuzen merken ze dat het steeds drukker wordt:

Bij de voedselbank in Terneuzen wordt het steeds drukker: 'Ieder dubbeltje drie keer omdraaien'

Miriam Hemelsoet is de voedselbank in Zeeuws-Vlaanderen 16 jaar geleden gestart. "Toen met zes pakketten per week. Nu verspreiden we 650 pakketten per week." Zij verwacht ook een toename en ziet ook steeds meer mensen met een baan. "Het grootste gedeelte zijn toch nog alleenstaanden maar met de energierekeningen kunnen we ook gezinnen en tweeverdieners verwachten."

De grootste voedselbank, met 1949 klanten, zit in Rotterdam, "We zien in vergelijking met augustus vorig jaar een groei van 3,7 procent. Dat is nog niet extreem. Maar we lopen met cijfers altijd achter de trom aan", vertelt bestuurslid Helma Beker. Mensen gaan namelijk eerst een traject in bij de hulpverlening voordat ze daadwerkelijk een voedselpakket krijgen. "Over twee maanden kan er een grote stijging zijn, daar kunnen we van uitgaan."

Op 30 juni waren er in Nederland 34.000 huishoudens aangewezen op een voedselbank. De volgende telling is aan het einde van dit jaar. Volgens Hillemans is het aantal aanmeldingen alweer gestegen, maar hoeveel meer mensen er sinds de zomer bij de voedselbank hebben aangeklopt, kan de vicevoorzitter nog niet zeggen.

Miriam Hemelstoet van de voedselbank Terneuzen denkt dat snel veel meer mensen een pakket mogen halen.

'Geen honger hebben is een basisrecht'

Op 29 september is er een gesprek gepland tussen Voedselbanken Nederland en minister Carola Schouten voor Armoedebeleid. De voedselbanken willen meer geld voor het verzamelen van producten. Zij kopen zelf geen producten, maar de werving en distributie van producten gaat meer kosten als er meer mensen aankloppen.

Nederland krijgt de komende jaren 413 miljoen euro uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) om mensen met een kwetsbare arbeidspositie te ondersteunen en armoede tegen te gaan. Voedselbanken Nederland wil een beroep doen op voedselhulp uit dat fonds. Maar, dat is 15 miljoen euro verspreid over zes jaar en meerdere organisaties kunnen zich inschrijven.

"Ik hoef niet te vertellen dat dit nooit de lading dekt", zegt voorzitter Leo Wijnveld. "Wij doen eigenlijk het werk dat het Rijk laat liggen. Geen honger hebben, voedsel in huis hebben, het is een basisrecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl