Meer arme gezinnen zoeken hulp bij voedsel- en kledingbanken
Organisaties die hulp bieden aan arme alleenstaanden en gezinnen in Nederland, hebben het sinds een paar maanden een stuk drukker. Uit een enquête van Stichting Armoedefonds onder honderden hulporganisaties blijkt dat ongeveer twee derde van hen het aantal hulpverzoeken ziet stijgen.
"Er is een groep die al langere tijd structureel in armoede leeft en daar komen nu mensen bij die door de prijsstijgingen niet meer kunnen rondkomen", zegt Irene Verspeek van het Armoedefonds. "Dat zijn bijvoorbeeld alleenstaande ouders met kinderen. Die konden eerder alles kopen wat ze nodig hadden, maar nu lukt dat niet meer."
Een half jaar geleden signaleerde een op de vijf hulporganisaties dat minder mensen om hulp vroegen. Nu spreekt nog maar een op de 50 organisaties van een afname van verzoeken om bijstand.
Wachtlijsten
5 procent van de organisaties heeft een wachtlijst voor hulpzoekenden. Gemiddeld moeten mensen daar bijna 50 dagen wachten voor ze aan de beurt zijn.
"Er gaat nog meer armoede komen", denkt Verspeek. "Veel mensen hebben de stap naar hulp nog niet genomen. Vaak wachten mensen een jaar of vier voor ze hulp inschakelen."
Volgens haar zou het goed zijn als organisaties minder streng zijn bij het bepalen van wie wel en wie geen hulp krijgt. "Ook als je best een aardig inkomen hebt, kun je in financiële problemen komen. Daarom zou het goed zijn als hulporganisaties de grens voor het geven van hulp loslaten, maar dat levert natuurlijk ook weer meer werk op."
Van zolder naar school
Ook de komst van Oekraïense vluchtelingen leidt tot extra drukte bij de hulporganisaties. Verder hebben organisaties de afgelopen jaren hun activiteiten uitgebreid waardoor er meer mensen kunnen worden geholpen.
Zo ook bij Kledingbank Noord-Holland Noord, voorheen bekend als Kledingbank Egmond. "De naamsverandering is sinds kort en geeft onze groei aan", zegt Erik Guit van de kledingbank. "Wij zijn begonnen in een kleine gemeenschap, maar reiken inmiddels tot Alkmaar."
De kledingbank begon op een zolderkamer, maar is nu verplaatst naar een voormalige basisschool. Een groot deel van de lokalen wordt gebruikt om kleding te sorteren en uit te hangen.
Kleding en voedselpakketten
"Zeker de afgelopen twee maanden zijn we enorm gegroeid", zegt Guit. "Kijk naar de oplopende kosten, de dagelijkse boodschappen, brandstof, belastingen. De hulpbehoefte wordt alleen maar groter en daarmee groeit ons klantenbestand."
De organisatie deelt niet alleen kleding uit, maar ook voedselpakketten aan mensen die net niet in aanmerking komen voor hulp van de voedselbank. Inmiddels zoekt de Kledingbank alweer naar een groter pand.