NOS Sport

Hockeyvedette Matla heeft vlak voor WK eigenlijk nog maar één grote wens

  • Luuk Blijboom

    Redacteur NOS Sport

  • Luuk Blijboom

    Redacteur NOS Sport

Nee, klinkt het welhaast verontschuldigend, ze is niet zo van de statistieken. "Sorry." Nou ja, op dat ene, niet geheel onbelangrijke gegeven na dan. Sinds Frédérique Matla op 11 juni 2017 debuteerde in het Nederlands hockeyelftal, won ze elk internationaal titeltoernooi waar ze aan deelnam.

Drie keer Europees kampioen, in 2017, 2019 en 2021. Het WK in 2018. En vorig jaar winnares van olympisch goud in Tokio. De conclusie? "Statistisch gezien zou het dus logisch zijn dat we dit WK ook winnen. Al is dat natuurlijk nooit vanzelfsprekend."

Rode draad

Want alles, ook de 25-jarige Matla kan het niet ontkennen, is nu eenmaal anders sinds de uitkomsten van het onderzoek naar angstcultuur en mentale mishandeling bij het Oranje onder bondscoach Alyson Annan naar buiten kwamen.

Matla realiseert zich dat het verleden de komende weken als een rode draad door de mondiale titelstrijd zal lopen, hoezeer de speelsters van Oranje zich ook hebben voorgenomen zich op het WK te focussen. "Al kunnen we natuurlijk niet ontkennen dat hetgeen is voorgevallen er is geweest en onderdeel was van het proces. En dat proces willen we juist beëindigen."

De prioriteiten liggen inmiddels ook elders dan alleen bij winnen, zegt Matla. "Balans zoeken, de prestatiecultuur opnieuw inrichten en plezier hebben. Er is in de selectie meer individuele vrijheid. Je kunt weer zeggen, doen en laten wat je wilt." Korte stilte. "Nou ja, binnen bepaalde kaders dan, hè?"

Of de onderlinge omgang veranderd is? Matla lacht. "Dat is wel te hopen, omdat daar natuurlijk best wel wat kritiek op was." Voorlopige conclusie: "We zijn goed op weg. Het kan alleen maar beter worden."

Toeval of niet, de Pro League 2022, het eerste toernooi na de onthullingen over het verziekte klimaat bij Oranje, ging meteen verloren. Nederland werd achter Argentinië tweede. "Of er een oorzakelijk verband is? Daar heb ik eigenlijk niet over nagedacht. En dat is misschien maar goed ook."

Matla verstaat inmiddels de kunst van het omdenken. "Ik ben er niet rouwig om hoe de Pro League is verlopen en hoe we dat toernooi zijn geëindigd." Soms is verliezen belangrijker dan winnen. Het gaat erom met welke intentie je in het veld staat, zegt ze. Matla is blij dat het keurslijf in ieder geval is afgeworpen. Vrijheid, blijheid.

WhatsAppgroep 'Voetbalselectie'

Wie in de aanloop naar het WK tijdens de vrije uurtjes op bed wil liggen, trekt zich terug op haar hotelkamer. Wie zin heeft in koffie, bestelt ergens in een hippe tent in de buurt van het hotel een latte macchiato of frappuccino. En wie zin heeft om een balletje te trappen, kan te allen tijde terecht in de WhatsAppgroep 'Voetbalselectie', die Matla speciaal voor haar teamgenoten van Oranje heeft aangemaakt.

Wat ooit begon als een geintje, is inmiddels uitgegroeid tot een vast ritueel in de aanloop naar iedere interland. Alsof ze op Ipanema staan, het veelbezongen strand van Rio de Janeiro waar tijdens zonnige weekeinden duizenden Brazilianen in de branding een balletje hooghouden. Zo spelen Matla en "een stuk of acht" ploeggenoten in een kring een voetbal naar elkaar toe zonder dat deze de grond mag raken.

Vorig jaar tijdens het EK maakten we een reportage over het hooghouden van de hockeysters.

Hockeysters gaan voor 100 keer 'balletje hooghouden' op EK

De ene keer gebeurt dat op de stoep voor de ingang het spelershotel. De andere keer op het trainingsveld waar de warming-up plaatsvindt. Als het speelschema het toestaat, valt de keuze op het stadion waar de wedstrijd gespeeld wordt.

Het is, zo legt Matla uit, illustratief voor Oranje 2.0. De ideale mix tussen ontspanning en focus. "Voor de een is het een geintje. De ander ziet het als een uitdaging om iedere keer het record te verbeteren.

Dat record staat inmiddels op 248 keer, begin deze maand gerealiseerd in Nijmegen voorafgaand aan een wedstrijd tegen Argentinië. Lachend: "Niet slecht, toch? En we worden steeds beter. Dus wie weet waar we dit WK op uitkomen."

Spil

Het is het nieuwe elan bij Oranje. "Alles is oké. Zolang het er maar toe bijdraagt dat we prijzen pakken. Want dat is natuurlijk het allerbelangrijkst."

Matla is daarbij de spil waar het vaak om draait. De cijfers die ze dit seizoen bij haar club Den Bosch kon overleggen, zorgen in ieder geval voor hooggespannen verwachtingen voor het WK.

In de 22 duels die ze in de competitie speelde, scoorde Matla slechts in drie wedstrijden niet. In totaal kwam de teller op 35 doelpunten. In haar eentje maakte Matla meer doelpunten dan het totaal dat zeven van de elf andere ploegen in de hoofdklasse konden overleggen.

Zondag begint ze tegen Duitsland aan haar honderdste interland. In Oranje kwam ze inmiddels tot 71 treffers. Ze is daarmee, schat ze, zo'n beetje halverwege haar interlandloopbaan. "Het zou knap zijn als ik tot 200 wedstrijden zou komen."

Recordinternational Minke Smabers inhalen zit er in ieder geval niet in. Die kaap van 312 interlands ronden past niet in haar carrièreplanning. "Nu denk ik: als ik 30 ben, is het mooi geweest."

Echte Spelen

Maar misschien gaat ze tegen die tijd nog wel een jaartje door, tot de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. "Als ik dan nog lekker in mijn vel zit, sluit ik niets uit." Stellig: "Mijn eerstvolgende doel is Parijs 2024. Ik wil namelijk wel een keer échte Olympische Spelen meemaken. Met familie, vrienden en een Holland House."

Een andere ervaring dan het door corona gevangen Tokio 2020, zogezegd. Het waren mooie Spelen met een gedroomde apotheose. Daar niet van. Maar toch. "Het was goed dat de vijf ringen overal op en langs het veld te zien waren. Dat herinnerde je er tenminste aan dat je op de Olympische Spelen stond."

Parijs dus dan maar, over twee jaar. Daar weer olympisch goud winnen, dan is haar loopbaan pas écht compleet. "Helemaal als ik tussendoor misschien ook nog eens word uitgeroepen tot beste speelster ter wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl