WK hockey voor vrouwen begint: Nederland en Spanje zijn samen gastheer
Van 1 tot en met 17 juli strijden de Oranje-hockeyvrouwen met vijftien andere landen om de wereldtitel. Maar dit jaar steekt het WK iets anders in elkaar dan normaal.
Voor het eerst in de hockeygeschiedenis wordt het WK hockey voor vrouwen in twee landen gespeeld: in Spanje en Nederland. Hoe zit dit precies? Wij beantwoorden vijf prangende vragen.
Waarom wordt het WK hockey voor vrouwen in twee landen gespeeld?
Alle landen die het toernooi wilden organiseren, dienden een 'bid' in bij de Internationale Hockey Federatie (FIH). Spanje had dit keer twee varianten ingediend. Eén variant werd ondersteund door de Nederlandse hockeybond en had als vertrekpunt dat er zowel in Nederland als in Spanje wedstrijden gespeeld zouden worden.
Uiteindelijk vond de FIH die variant het beste. En dus is het voor het eerst in de geschiedenis dat het WK hockey voor vrouwen in twee landen gespeeld wordt.
Hoe zit het toernooi in elkaar?
De zestien teams die deelnemen aan het WK zijn in vier groepen van vier verdeeld. Twee groepen spelen in het Wagener Stadion in Amstelveen en de twee andere in het Spaanse Terrassa.
Het Wagener Stadion in Amstelveen heeft voor het WK hockey een metamorfose moeten ondergaan. Het groene kunstgras is vervangen door een blauwe mat.
De groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De vier nummers twee en drie spelen in 'cross-over' wedstrijden om de overige vier kwartfinaleplaatsen. Vanaf de halve finales zullen alle wedstrijden in het Spaanse Terrassa worden gespeeld.
Waar spelen de Nederlandse vrouwen hun wedstrijden?
De Oranjevrouwen zitten in poule A en zullen alle poulewedstrijden en eventuele kruisfinales in het Wagener Stadion in Amstelveen spelen. In Terrassa vindt onder meer de ontknoping van het toernooi plaats, met de halve finales en de finale.
Mochten de Oranjevrouwen de halve finale halen, dan moeten ze dus naar Spanje.
Tegen wie spelen de Oranjevrouwen in de poulefase?
De Oranjevrouwen spelen zaterdag hun eerste wedstrijd van het WK tegen Ierland, het land dat ze in de WK-finale van 2018 met 6-0 versloegen. Zondag zullen ze het opnemen tegen Duitsland, dat dit WK als grootste concurrent van Nederland wordt gezien. Woensdag 6 juli treft Oranje in z'n laatste poulewedstrijd WK-debutant Chili.
Hoe eindigden de voorgaande edities voor de Oranjevrouwen?
De Oranjevrouwen kunnen deze zomer voor de derde keer op rij wereldkampioen worden, na eerdere eindzeges in 2014 (Den Haag) en 2018 (Londen). Met elf gouden medailles is Nederland, dat ook regerend olympisch kampioen is, het meest succesvolle land in de WK-historie.