EU-leiders stemmen in met kandidaat-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië
De leiders van de Europese Unie hebben ingestemd met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Ook Moldavië wordt kandidaat-lid, zo is in Brussel besloten op een topoverleg van de 27 regeringsleiders. Het besluit was unaniem.
Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zei ervan overtuigd te zijn dat Oekraïne en Moldavië zo snel mogelijk alles zullen doen om de noodzakelijke hervormingen door te voeren. "Het is een goede dag voor Europa."
Voorzitter Michel van de Europese Raad spreekt van een historisch besluit en van een cruciale stap voor de twee landen op de weg naar het EU-lidmaatschap. "Onze toekomst is samen", zo schijft hij in een tweet.
De Oekraïense president Zelensky reageerde opgetogen en sprak ook van een uniek en historisch moment. "De toekomst van Oekraïne ligt in de EU."
Het besluit van de Europese regeringsleiders betekent niet dat beide voormalige Sovjet-staten op korte termijn ook echt toetreden tot de EU. De twee landen zullen aan allerlei voorwaarden moeten voldoen voordat de eigenlijke onderhandelingen over toetreding kunnen beginnen. Zo moet de Oekraïense regering meer doen aan corruptiebestrijding en moeten de rechtsstaat en de democratie worden versterkt.
Zelensky in een videoboodschap:
Om echt lid te kunnen worden, moeten de nationale wetten van een kandidaat-lid in overeenstemming met de EU-wetgeving worden gebracht. Al met al zal het zeker vele jaren duren, voordat de landen echt kunnen toetreden tot de Europese Unie. Ook Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Turkije zijn op dit moment kandidaat-lid van de EU.
Georgië kreeg vanavond op de top van de EU-regeringsleiders uitzicht op het kandidaat-lidmaatschap, maar moet nog wel aan voorwaarden voldoen voor het die status krijgt.
Bezwaren ingeslikt
Oekraïne vroeg het EU-lidmaatschap een kleine vier maanden geleden aan, nog geen week nadat Russische troepen het land op 24 februari waren binnengevallen. Normaal staat er veel langer voor het besluiten over zo'n aanvraag, maar de EU-leiders vonden het vooral belangrijk om Oekraïne te steunen in de strijd met Rusland. Premier Rutte had aanvankelijk bezwaren tegen het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Later slikte hij die in.
Het besluit van de regeringsleiders om de landen kandidaat-lid te maken, komt niet als een verrassing. Vorige week werd duidelijk dat de Europese Commissie adviseerde om Oekraïne kandidaat-lid te maken. Eerder vandaag liet ook het Europees Parlement weten de aanvraag te steunen. "Het versterkt Oekraïne, het versterkt Europa. Hiermee staan we aan de goede kant van de geschiedenis", zei parlementsvoorzitter Metsola.