EU dient Rusland van repliek: geen sprake van blokkade exclave Kaliningrad
Er is geen sprake van een blokkade van de Russische exclave Kaliningrad aan de Oostzee, zeggen Litouwen en de EU. Kaliningrad ligt ingeklemd tussen Polen en Litouwen en wordt normaal gesproken bevoorraad per spoor door Wit-Rusland en Litouwen.
Afgelopen weekend besloot Litouwen dat bepaalde Russische goederen niet meer vervoerd mogen worden via de spoorroute. De achtergrond van het Litouwse besluit is de sanctielijst die in EU-verband is afgesproken. Volgens Litouwen is het besluit een gevolg van het implementeren van die sancties.
Binnenkort worden ook andere goederen toegevoegd aan de lijst van goederen die zijn verbannen van het Litouwse spoor. In juli is het afgelopen met het vervoer van beton en alcohol, in augustus is het de beurt aan kolen en vanaf december ook olie. Volgens de gouverneur van de regio gaat het om 50 procent van de goederen die Kaliningrad normaal gesproken ontvangt per spoor.
De spoorroute van Rusland naar de exclave Kaliningrad:
Rusland reageerde furieus, en spreekt van een blokkade. Kremlin-woordvoerder Peskov liet weten dat Rusland "zich het recht voorbehoudt actie te ondernemen om zijn nationale belangen te verdedigen". Het is onduidelijk waar Peskov precies op doelt. Als lid van de NAVO weet Litouwen zich beschermd door artikel 5, mocht Rusland besluiten Litouws grondgebied binnen te trekken.
In de Russische exclave wonen zo'n miljoen mensen, in de gelijknamige hoofdstad ruim 400.000. Strategisch is de regio van groot belang. Rusland heeft er raketten gestationeerd die uitgerust kunnen worden met kernkoppen en Kaliningrad is de thuishaven van de Baltische vloot. Via zee kan de exclave door Rusland gewoon worden bevoorraad.
Dat is ook de reden dat EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell elke vergelijking met de blokkade van Oekraïense havens van de hand wijst: "De rest van de wereld ondervindt geen gevolgen van wat er in Kaliningrad gebeurt, maar wel van wat er in Oekraïne gebeurt."