NOS NieuwsAangepast

Von der Leyen in Kiev voor aanvraag EU-lidmaatschap Oekraïne

EU-Commissievoorzitter Von der Leyen, is in Kiev om de EU-lidmaatschapsaanvraag van Oekraïne te bespreken. "Goed om terug te zijn", schreef ze op Twitter.

"We maken de balans op over de wederopbouw en de stappen die Oekraïne op de weg naar Europa heeft gezet", zei Von der Leyen bij aankomst. "Dat nemen we op in onze evaluatie die we daarna zullen presenteren."

Volgens de Oekraïense president Zelensky is het besluit over de aanvraag van groot belang voor de vraag of "het Europese project" toekomst heeft. Hij zei dat het Oekraïense volk door zich te verdedigen tegen de Russen een enorme bijdrage aan de vrijheid van Europa heeft geleverd.

Fervent voorstander

Von der Leyen is een fervent voorstander van een snelle toetreding van Oekraïne tot de EU. Oekraïne is "een van ons" geworden zei ze vrijwel direct na de Russische inval, eind februari. Met de aanvraag van het kandidaat-lidmaatschap werd een procedure in gang gezet die normaal gesproken jaren kan duren. Maar Von der Leyen wil dat er voor Oekraïne een uitzondering wordt gemaakt.

Begin april overhandigde ze president Zelensky een vragenlijst. De Europese Commissie stond 24 uur per dag klaar om bij de beantwoording te helpen, zei Von der Leyen. Vandaag bespreekt ze met Zelensky de nog openstaande punten.

De Commissie maakt dan mogelijk vrijdag bekend of Oekraïne kandidaat-lid kan worden. Het moet dan aan een reeks van eisen voldoen, onder meer op het gebied van democratie, de rechtsstaat en de strijd tegen corruptie.

Uiteindelijk beslissen de EU-lidstaten of Oekraïne de status van kandidaat-lid krijgt. Mogelijk is dat nog deze maand. Als maar een van de 27 lidstaten nee zegt, gaat het niet door.

Geen garantie

Frankrijk en Duitsland lijken geen voorstander te zijn van een versnelde procedure voor Oekraïne. Ook voor Nederland is een versnelde procedure nog een punt van discussie.

"Het is aan de Europese Commissie om met een verstandig oordeel te komen", zei minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken donderdag in Nieuwsuur. "Dan moet je wel de bereidheid hebben om daar als Nederland ook open naar te kijken."

Het kandidaat-lidmaatschap is geen garantie voor een snelle toelating. Turkije is al sinds 1999 kandidaat-lid van de EU. Ook een aantal landen op de Balkan zijn al jaren kandidaat-lid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl