Prinses Amalia
NOS Nieuws

Prinses Amalia naar Amsterdam, voor studie die past bij haar interesses

Nu prinses Amalia gaat studeren in Amsterdam, breekt er een nieuwe fase aan in haar leven. Ook zal ze meer in het openbaar te zien zijn dan het afgelopen jaar. In haar tussenjaar heeft de Prinses van Oranje gereisd en stages gelopen in binnen- en buitenland, maar wat ze precies heeft gedaan, is niet bekendgemaakt.

In het portret dat Claudia de Breij schreef ter gelegenheid van Amalia's 18de verjaardag, zei de prinses dat haar interesses liggen bij geschiedenis, economie en rechten. De Engelstalige studie die ze heeft gekozen, sluit daarbij aan. Amalia gaat aan de Universiteit van Amsterdam PPLE studeren: Politics, Psychology, Law and Economics.

Met de keuze voor Amsterdam breekt ze met een eeuwenoude traditie. De Oranjes zijn al verbonden aan de Universiteit Leiden sinds 1575, toen de universiteit werd gesticht door Willem van Oranje. In de vorige eeuw studeerden Amalia's voorouders er: koning Willem-Alexander studeerde er geschiedenis, zijn moeder Beatrix Rechten en Sociologie en zijn grootmoeder Juliana vakken die aansloten bij haar toekomstige taak, vooral op het gebied van wijsbegeerte en letteren.

Amalia had echter al gezegd dat ze alleen in Leiden zou gaan studeren als ze het zelf wilde en niet vanwege de traditie.

Studentenleven

Amalia moest net als 2000 anderen voor PPLE een selectieprocedure doorlopen. Daarin speelden haar cijfers een rol, maar ook haar motivatie en het resultaat van opdrachten die ze moest doen. Met 220 andere studenten begint ze in september aan haar eerste jaar.

Tegen De Breij zei Amalia ook dat ze bij het corps wil, met een jaarclub en alles wat er verder bij hoort. Ze gaat op kamers in de hoofdstad in een huis met andere studenten.

De studie wordt gezien als een privéaangelegenheid, zegt de RVD. Amalia wil waar mogelijk ook haar publieke rol blijven vervullen. Zo zal ze in september voor het eerst aanwezig zijn op Prinsjesdag.

Willem-Alexander ging in 1987 geschiedenis studeren in Leiden:

Tegen De Breij vertelde Amalia dat sociale media niet zijn weg te denken uit haar leven. "Je mist van alles als je het niet hebt, je loopt sociaal van alles mis." Keerzijde is dat er wordt gejaagd op de socialemedia-accounts van de prinsessen. "Bij ons gaan mensen erachteraan, vragen in mijn DM's of ze me mogen volgen, sturen rare dingen." Ook wordt soms geprobeerd de accounts te hacken.

Wennen aan de discipline

Toen haar vader studeerde, woonde hij in een studentenhuis aan het Rapenburg met drie huisgenoten. Ondanks de feesten die hem de bijnaam Prins Pils opleverden, studeerde hij in zes jaar af.

Hij erkende dat hij erg moest wennen aan de discipline van het studeren. "Als je er drie keer niet bent, heb je al een 1 voor aanwezigheid en dat cijfer bepaalt je eindcijfer voor 20 of 25 procent. Dat schoolse was wat moeilijk voor mij. Vooral als je zoals ik net uit dienst komt, allerlei verantwoordelijkheden gekregen hebt en dan ineens weer in de schoolbanken terechtkomt."

Hij kreeg een acht voor zijn eindscriptie, over de Nederlandse reactie op de beslissing van de Franse generaal De Gaulle om uit de NAVO te stappen. Zijn begeleider Henk Wesseling noemde hem "wel intelligent, maar geen intellectueel".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl