Zweden wil definitief lid worden van NAVO, na 200 jaar neutraliteit
Zoals verwacht gaat ook Zweden officieel een verzoek indienen om lid te worden van de NAVO. Het Zweedse parlement is het daarover eens geworden. Twee van de acht partijen stemden tegen lidmaatschap van het militaire bondgenootschap.
Daarmee komt binnenkort een eind aan de ruim 200 jaar durende militaire neutraliteit van Zweden. Premier Andersson noemt de aanvraag van NAVO-lidmaatschap het best mogelijke besluit voor de Zweedse bevolking. Andersson verwacht dat de officiële aanvraag later vandaag, morgen of overmorgen bij de NAVO wordt ingediend.
Wat vinden Zweden zelf eigenlijk van dit nieuws?
Eerder nam ook buurland Finland de stap om zich bij het Westerse bondgenootschap aan te sluiten. Deze historische ontwikkeling is een direct gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. De vrees voor een militair agressief Rusland werd daarmee groter in de twee Noord-Europese landen dan de wens om neutraal te zijn in internationale conflicten.
Poetin: geen directe dreiging
De Russische president Poetin veroordeelt het besluit van Finland en Zweden. Hij zei volgens staatspersbureau Ria dat er "geen problemen zijn met deze landen", en dat hun toetreding tot de NAVO "geen directe bedreiging vormt voor Rusland". Maar het bondgenootschap kan wel een reactie verwachten als 'militaire infrastructuur' naar de regio wordt uitgebreid, voegde Poetin toe.
Het Kremlin heeft zich altijd fel uitgesproken tegen verdere uitbreiding van de NAVO die nu uit dertig landen bestaat. Poetin heeft de oostwaartse uitbreiding van het bondgenootschap altijd uitgelegd als een onaanvaardbaar veiligheidsrisico voor Rusland. Daarom is het opvallend dat hij het toekomstige lidmaatschap van Zweden en Finland geen directe bedreiging noemt.
Poetin deed zijn uitspraken op een bijeenkomst met militaire bondgenoten. Het gaat om de voormalige sovjetlanden Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Belarus.
Overleg in Turkije
Zweedse en Finse diplomaten reizen op korte termijn naar Turkije om te praten over het besluit om te te treden tot de NAVO. Turkije had eerder gezegd geen voorstander te zijn van uitbreiding met de Noordse landen. Dat kan roet in het eten kan gooien, omdat alle lidstaten moeten instemmen met de toetreding.
Turkije is geen voorstander van toetreding van Zweden en Finland omdat deze landen onderdak bieden aan "vele terroristische organisaties", zei president Erdogan vrijdag. Hij doelde daarmee op Koerdische organisaties als de PKK en YPG.
In deze video wordt uitgelegd wat er allemaal komt kijken als een land lid wil worden van de NAVO: