‘Twitter staat alsnog open voor overname door Elon Musk'
Twitter kijkt alsnog serieus of het wil ingaan op het overnamebod van Elon Musk. In eerste instantie leek het bedrijf daartegen te zijn, maar dat is veranderd doordat Musk de financiering rond heeft. Dat melden bronnen aan The Wall Street Journal en The New York Times.
Het bestuur van Twitter is volgens de kranten gisterochtend bijeengekomen om over het voorstel te praten. Later op de dag is er een gesprek geweest met Musk. Daarin zou in ieder geval zijn gesproken over de tijd die de partijen denken nodig te hebben om een eventuele overname af te ronden.
Significante draai
De draai van Twitter, die niet officieel is bevestigd, zou significant zijn. Een dag nadat Musk bekendgemaakt had het bedrijf voor 43 miljard dollar te willen overnemen, zette Twitter de zogeheten 'gifpil' in. Dit is in feite een beschermingsconstructie om te voorkomen dat een aandeelhouder tegen de wil van het bestuur alle aandelen in handen kan krijgen - en daarmee de zeggenschap.
Daarmee gaf Twitter een duidelijk signaal af: dit werd gezien als een ongewenst bod. Het bedrijf was niet van plan het Musk makkelijk te maken. De verwachting was bovendien dat het bestuur binnen enkele dagen het bod officieel zou afwijzen.
Nog geen week later kwam echter het bericht dat Musk de financiering voor de overname rond had. Banken bleken bereid om hem persoonlijk en Twitter (als de overname doorgaat) bij elkaar 25,5 miljard dollar te lenen. De rest, 21 miljard dollar, neemt Musk voor z'n eigen rekening. Samen is dit het overnamebedrag, plus aanvullende kosten. Dat veranderde de situatie en maakte de Tesla-topman opeens een serieuze kandidaat.
Hoe het nu verdergaat, is niet helemaal duidelijk. Volgens The Wall Street Journal zou er zelfs deze week nog een deal kunnen worden beklonken en volgens The New York Times is er tot in de late uurtjes van zondag op maandagnacht onderhandeld. Maar, zo wordt ook benadrukt, het kán nog misgaan.
Gevolg overname
Binnen en buiten Twitter zijn er zorgen over wat er gebeurt als Musk inderdaad eigenaar wordt en, zoals hij zelf zegt, meer ruimte wil creëren voor vrijheid van meningsuiting. Er wordt rekening mee gehouden dat hij de regels van het platform, die de afgelopen jaren juist strenger zijn geworden, wil versoepelen.
Dat terwijl het socialemediabedrijf voor gebruikers lang niet altijd een fijne plek is om actief zijn, vanwege bijvoorbeeld desinformatie en haatzaaien. De gedachte is juist dat er dan regels nodig zijn om het platform leefbaar te houden.