Elon Musk wil Twitter overnemen voor 43 miljard dollar
Elon Musk wil Twitter overnemen, heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC bekendgemaakt. Hij biedt 54,2 dollar per aandeel, wat neerkomt op ongeveer 43 miljard dollar. Twitter is geliefd onder politici en journalisten, maar het platform slaagt er tegelijkertijd niet in om meer gebruikers te trekken en meer omzet en winst te genereren.
De mededeling komt een anderhalve week na het bericht dat de techondernemer een aandeel van ruim 9 procent in het socialemediabedrijf nam. Daar trok hij zo'n 2,7 miljard euro voor uit. Twitter ging in 2013 naar de beurs. Een aandeel kostte aanvankelijk 26 dollar, in februari van 2021 piekte het op 77 dollar.
In een toelichting zegt Musk dat hij zich sinds hij heeft geïnvesteerd in Twitter realiseert dat het bedrijf geen succes zal hebben of een maatschappelijk doel zal dienen totdat het in private handen is. Hier is afgelopen weekend over gesproken, zo blijkt uit de informatie van de SEC. Mogelijk is dat de reden dat hij uiteindelijk een zetel in het bestuur aan zich voorbij heeft laten gaan.
"Twitter heeft een enorm potentieel, ik zal dat verder benutten", zegt Musk verder. Hij noemt het bod zijn "beste en laatste" en zegt dat als dit niet wordt geaccepteerd, hij zijn positie als aandeelhouder moet heroverwegen.
Ook zegt de miljardair dat hij niet wil marchanderen met de prijs. "Het is een goed bod en jullie aandeelhouders zullen er blij van worden." Opvallend genoeg zegt hij ook geen vertrouwen te hebben in de leiding van het bedrijf, terwijl hij eerder juist zei ernaar uit te zien samen met het bestuur verbeteringen bij Twitter door te voeren.
Musk is volgens persbureau Bloomberg de rijkste mens ter wereld met een vermogen van 259 miljard dollar - vooral in de vorm van aandelen Tesla. Hij zou een deel daarvan kunnen verkopen om de overname van Twitter te betalen. Ook kan hij geld lenen of investeerders zoeken. Wat hij van plan is is nog onduidelijk.
Bestuur bekijkt het bod
In een reactie spreekt Twitter van een "ongevraagd" bod en laat weten dat de raad van commissarissen het zorgvuldig aan het bekijken is om te bezien of een overname in het belang van het bedrijf en de aandeelhouders is.
Naar verluidt wordt er sinds 16.00 uur Nederlandse tijd over het voorstel gepraat. Een paar jaar geleden stond het bedrijf wel in de etalage en was Disney een serieuze gegadigde voor overname, maar dat ging uiteindelijk niet door.
Journalist Dan Primack van het nieuwsplatform Axios, die overnames in de VS volgt, merkt op dat de raad niet verplicht is het bedrijf te verkopen. Hij wijst erop dat de koers van het aandeel vorig najaar een stuk hoger stond dan het bod van Musk.
Terugkeer van Trump?
Er wordt inmiddels volop gespeculeerd over wat er gebeurt als Musk het bedrijf daadwerkelijk in handen krijgt. De afgelopen tijd liet de miljardair zich op Twitter kritisch uit over hoe het bedrijf omgaat met de vrijheid van meningsuiting. Onder maatschappelijke druk is Twitter de afgelopen jaren steeds strenger geworden op wat wel en niet mag gezegd mag worden op het platform.
Het bekendste voorbeeld is de verbanning van de Amerikaanse oud-president Trump. Mogelijk gaat Musk als eigenaar druk uitoefenen om de regels te versoepelen en de kans bestaat dat hij dan ook zal pleiten voor laten terugkeren van Trump.