Lokale partij hernieuwt strijd tegen datacentrum na megawinst in Zeewolde
Leefbaar Zeewolde wil als grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen alsnog proberen de komst van het megadatacentrum van Meta naar de gemeente tegen te houden. Dat zegt lijsttrekker Tom Zonneveld van de partij.
Leefbaar Zeewolde haalde bij de verkiezingen een ongekende winst. De partij verdubbelde het aantal zetels naar tien. De lokale partij is daarmee zelfs groot genoeg geworden voor een meerderheid in de raad.
Zonneveld denkt dat de partij gewonnen heeft omdat juist Leefbaar Zeewolde tegen de komst is van het grote datacentrum van het moederbedrijf van Facebook. Hij ziet de uitslag van de verkiezingen als opdracht om te proberen het genomen besluit te keren, vertelt hij bij Omroep Flevoland.
"De belangrijkste stap is natuurlijk al genomen, het bestemmingsplan. Het wordt heel moeilijk om dat terug te draaien", zegt Zonneveld. "Er zijn wel mogelijkheden, maar die zijn lastig. Waar we zeker op willen inzetten is dat we overal laten blijken dat hier een andere wind is gaan waaien."
Geen gelopen race
Eind december stemde de gemeenteraad in Zeewolde in met een wijziging van het bestemmingsplan, waardoor de komst van het datacenter, een flinke stap dichterbij leek te komen. Maar het is nog geen gelopen race: een deel van de grond is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf en dat heeft randvoorwaarden gesteld, onder meer over duurzaamheid. Een paar dagen na het besluit van de raad riep de Eerste Kamer het Rijk op voorlopig geen grond te verkopen.
De eerste stap is volgens Zonneveld dan ook de stemming over een motie betreffende de verkoop van de grond voor het datacenter in de Eerste Kamer volgende week. "We kunnen in ieder geval aan de Eerste Kamerleden laten weten dat Zeewolde anders is gaan denken over het datacentrum." De senatoren in Den Haag zijn bij weten van Zonneveld in staat om er nog "een stokje voor te steken".
Ik wil bij elke horde proberen om het proces te vertragen.
"Daarnaast moet de provincie nog een vergunning afgeven, het waterschap moet nog een vergunning afgeven, de Tweede Kamer kan het nog tegenhouden en het Rijksvastgoedbedrijf moet nog akkoord gaan met de verkoop van de grond." Zonneveld hoopt bij elke stap in dat proces invloed te kunnen uitoefenen. "Ik zie het als hordes voor Meta. En ik wil bij elke horde proberen om het proces te vertragen."
Leefbaar Zeewolde wil daarin samen optrekken met de ChristenUnie (CU) in Zeewolde. Die partij stemde ook tegen de komst van het datacentrum. Tamara Baas van CU ziet er weinig heil in om het bestemmingsplan voor het gebied opnieuw te veranderen. "Dat zou onbehoorlijk bestuur zijn. En dan krijg je ook te maken met planschade."
Een uitleg over hoeveel energie het nieuwe datacentrum zal verbruiken: