NOS Nieuws

Macron zwaar favoriet voor tweede termijn: 'In een storm vervang je de kapitein niet'

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

De Franse president Macron heeft zich herkiesbaar gesteld. Hij heeft officieel bekendgemaakt dat hij meedoet aan de presidentsverkiezingen die over ruim een maand in Frankrijk worden gehouden.

"Ik ben kandidaat om de waarden te verdedigen die nu worden bedreigd door de chaos in de wereld", schrijft hij in een open brief.

De 44-jarige Macron is sinds 2017 president. In de peilingen ligt hij ver voor op zijn concurrenten, waardoor het ernaar uitziet dat hij met grote voorsprong de verkiezingen wint en voor nog eens vijf jaar president wordt. Het is de afgelopen twintig jaar niet meer voorgekomen dat een zittende president in Frankrij werd herkozen: de rechtse Jacques Chirac was in 2002 de laatste.

'Opeenstapeling van crises'

"Het is niet vaak gebeurd dat Frankrijk aan zo'n opeenstapeling van crises is blootgesteld als nu", schrijft Macron. "De afgelopen vijf jaar hadden we te maken met terrorisme, een pandemie en een oorlog in Europa."

In zijn open brief, die vanavond werd gepubliceerd, hamert de president erop dat hij en de Fransen samen moeten werken aan een nieuw Frankrijk, en aan een nieuw Europa. Juist nu, met het geweld in Oekraïne. "De verkiezingscampagne zal door de omstandigheden natuurlijk anders lopen dan ik zou willen", schrijft Macron zonder in details te treden. Hij zal binnenkort de details van zijn verkiezingsprogramma bekendmaken.

De president gaat al maanden aan kop in alle peilingen.

Veel Fransen zijn positief over Macrons politiek van de afgelopen jaren. Ook zijn coronabeleid, dat de laatste twee jaar prioriteit kreeg, wordt door de meesten gesteund. Zijn premier Jean Castex maakte juist vandaag bekend dat de vaccinatiepas en de mondkapjesplicht (die nog op sommige plekken geldt) per 14 maart worden afgeschaft.

Opvallend is dat Macrons populariteit de laatste dagen nog een extra sprongetje maakte. Afgelopen weekend won de president er maar liefst 2 procentpunt bij in een peiling, terwijl al zijn grote rivalen hun aanhang zagen dalen. Dat heeft volgens veel specialisten mede met de oorlog in Oekraïne te maken.

In Frankrijk beschrijven ze hierboven genoemde Valérie Pécresse al als 'de nachtmerrie van Emmanuel Macron'. Nieuwsuur trok een middag met haar op:

'De nachtmerrie van Emmanuel Macron'

In crisistijd kiezen veel kiezers voor stabiliteit en zekerheid. Tijdens een storm vervang je niet de kapitein op het schip. Dat speelt de zittende president dus in de kaart.

Bovendien heeft een aantal van zijn tegenstanders in het verleden of recent Rusland en president Poetin gesteund. Dat wordt ze nu, met de oorlog in Oekraïne, aangerekend.

Bewondering voor Poetin

Het gaat bijvoorbeeld om de rechtsradicale Éric Zemmour en de linksradicale Jean-Luc Mélenchon. Ook de rechts-radicale Marine Le Pen zei jaren geleden 'bewondering' te hebben voor Poetin. Zij en haar partij leenden in het verleden geld van Russische banken.

Éric Zemmour en Marine Le Pen hebben er bovendien allebei voor gepleit dat Frankrijk uit de (militaire) leiding van de NAVO stapt. Ook dat ligt nu gevoelig, aangezien de NAVO en haar lidstaten druk doende zijn de oorlog in Oekraïne niet over te laten slaan naar West-Europa.

'Staatsman van een grootmacht'

Emmanuel Macron heeft de crisis in Oekraïne de laatste weken aangepakt op een manier die veel Fransen waarderen. Hij voerde intensief internationaal overleg en reisde naar Kiev en Moskou. Dat voorkwam geen oorlog, maar Macron gedroeg zich als een staatsman van een grootmacht, en dat is iets wat veel Fransen graag zien.

De andere presidentskandidaten worden veelal gezien als 'commentatoren aan de zijlijn' van de oorlog in Oekraïne. Macron staat in het veld.

Sinds de Russische invasie sprak hij twee keer de bevolking toe in een videoboodschap. En in beide toespraken zei hij: 'Ik ben er om u te beschermen'. Daarmee nam Macron de rol op zich van 'vader des vaderlands', en ook dat is iets wat de Fransen verwachten en waarderen van hun president.

Oorlog

"Emmanuel Macron is de enige presidentskandidaat van wie het imago bij de Fransen is verbeterd door de oorlog", aldus Gaël Sliman van onderzoeksbureau Odoxa. Hij publiceerde vanavond een onderzoek waaruit blijkt dat 29 procent van de kiezers positiever is gaan denken over Macron door de oorlog in Oekraïne. "Voor al zijn belangrijke tegenstanders is de oorlog vooral slecht nieuws voor hun populariteit."

Vrijdag 4 maart is de laatste dag dat kandidaten voor de presidentsverkiezingen zich kunnen aanmelden en de vereiste 500 steunbetuigingen binnen moeten hebben. Maandag maakt de Constitutionele Raad dan de officiële lijst met kandidaten bekend. De verkiezingen worden in twee rondes gehouden: op 10 april en op 24 april.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl