Woningbouw
NOS Nieuws

Enorme en spoedeisende klus, zo noemt De Jonge aanpak woningtekort

Meer sociale huurwoningen, 'bouwen, bouwen en bouwen', meer seniorenwoningen, minder procedures en "tempo maken" met flexwoningen. Aan plannen geen gebrek bij Hugo de Jonge, de nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), die vandaag met de Tweede Kamer praatte over zijn aanpak van de krapte in de woningmarkt.

Er is dit jaar een tekort aan 279.000 woningen en alle partijen maken zich hier grote zorgen over. Gescheiden stellen moeten bij elkaar in één huis wonen of op een vakantiepark bivakkeren, brachten Kamerleden naar voren. Ook zijn de huizenprijzen zo hoog dat veel Nederlanders moeten terugvallen op de vrije huursector, waar op winst beluste beleggers torenhoge prijzen vragen, zeiden anderen.

Taaie klus

De ogen van de Kamer waren dus gericht op de plannen van De Jonge. Heeft hij het ei van Columbus? Met een beperkt aantal oplossingen kom je er niet, zegt De Jonge. "Het is én, én, én." De problemen zijn simpelweg veel te omvangrijk. "We hebben een te groot geloof gehad in de markt, in het vrije spel der krachten".

Zo ontstond de wooncrisis:

Zo ontstond de wooncrisis

De oppositiepartijen SP, Denk, GroenLinks en de PvdA lieten hun ongenoegen horen over de recente huurverhoging van 2,3 procent in de sociale huursector. "Hoe kan iemand een huurverhoging van 100 euro nou betalen", vroeg SP-Kamerlid Beckerman zich vertwijfeld af. De coalitiepartijen snappen het kabinetsbesluit. "Het is een terecht besluit, geld kun je niet drie keer uitgeven", concludeerde het CDA-Kamerlid Geurts. Het kabinet houdt voorlopig ook vast aan de geplande huurverhoging.

Vooral bij de oppositie klonken veel zorgen over de snel oplopende middenhuur. Het gaat daarbij om huren vanaf ongeveer 752 euro. Volgens Denk-Kamerlid Azarkan kost een appartement van niet meer dan 100 vierkante meter in het centrum van Breda al snel zo'n 1800 euro. "Mensen met een gemiddeld inkomen, leraren, agenten, kunnen geen kant op. Soms zijn ze meer dan 50 procent van hun salaris kwijt aan wonen", aldus PvdA-Kamerlid Nijboer. De Jonge komt in april met initiatieven om de middenhuur te begrenzen.

Schaarste

Zonder "bouwen, bouwen" kan er niet genoeg gedaan worden aan de hoge prijzen, zegt De Jonge. "Er is sprake van schaarste en dat zorgt voor een prijsopdrijvend effect."

Maar dat bouwen zal nog wel even duren. Want de oplevering van nieuwbouw duurt nu gemiddeld 10 jaar: 7 jaar voor de procedures, 3 jaar voor de daadwerkelijke bouw. "Dat is echt te lang."

En zo komen we uit de wooncrisis:

Zo komen we uit de wooncrisis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl