EU oordeelt scherp over Poetin, maar Orbán schurkt tegen hem aan
De meeste westerse leiders lopen in deze tijden van spanning rond Oekraïne met een grote boog om de Russische president Poetin heen. Zo niet Viktor Orbán, premier van Hongarije. Die ging vandaag op bezoek in het Kremlin, waar hij met alle egards werd ontvangen.
Energie stond centraal op de agenda. Hongarije sloot in september vorig jaar al een 15-jarig contract met Rusland voor de levering van 4,5 miljard kubieke meter gas per jaar, maar Orbán wilde graag meer. En dat kreeg hij ook: jaarlijks 1 miljard kubieke meter gas extra, waarvoor de Hongaarse premier Poetin na afloop van de besprekingen omstandig bedankte.
Daarnaast bepleitte hij bij Poetin dat het Russische staatsbedrijf Rosatom de twee extra reactoren voor de kerncentrale van Paks (Centraal-Hongarije) nu eindelijk eens afbouwt. En tenslotte wil Hongarije graag het Russische coronavaccin Spoetnik V gaan produceren.
Situatie Oekraïne
Volgens de Hongaarse oppositieleider Péter Márky-Zay zitten er achter al die wensen overigens geen Hongaarse, maar Russische belangen. "Ik zou dolgraag willen weten waarom Hongarije zo snel al nog meer aardgas nodig heeft", zei hij tegen het tv-nieuws van de Duitse ARD.
Hoewel het dus de bedoeling was dat de besprekingen tussen Poetin en Orbán voornamelijk over economische aangelegenheden gingen, kwam ook de situatie rond Oekraïne ter sprake. "Het is duidelijk dat het onvermijdelijk is om over de veiligheidssituatie in Europa te praten," zei Orbán vorige week. "En de Hongaarse positie is volkomen helder: wij hechten belang aan vrede."
Na het gesprek met Poetin verzekerde Orbán dat in de EU niemand zit te wachten op oorlog, de landen in Centraal-Europa al helemaal niet. Niettemin wordt hier en daar gemompeld dat de ontmoeting als impliciete steun van Hongarije aan Poetin moet worden beschouwd, ook al omdat Orbán geen voorstander van extra sancties tegen Rusland is.
Poetin en Orbán hebben elkaar de afgelopen jaren met grote regelmaat gesproken en velen vinden dat Orbán zijn oren veel te veel naar Poetin laat hangen. Orbán stelt daartegenover dat EU-officials de Russische leider ten onrechte consequent "met hoeven en hoorns" verbeelden. "Om als een goede Europeaan gezien te worden, moet je Poetin afwijzen alsof hij de duivel zelf is," zei de Hongaarse regeringsleider in 2018 in de Italiaanse krant La Repubblica.
Waarom wil Poetin dat de NAVO niet verder uitbreidt?
Orbán wijkt nogal eens af van de officiële EU-lijn. Zo doet hij er van alles aan om migranten te weren van Hongaars grondgebied, en wil hij ruimte maken voor een Chinese universiteit in de hoofdstad Boedapest nadat hij eerst de Centraal Europese Universiteit van de Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros tot vertrek had gedwongen.
Hij wil dat minderjarigen worden gevrijwaard van informatie over andere relatievormen dan het traditionele gezin en hij onderhoudt warme banden met de Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik, die op weg lijkt zich af te scheiden van Bosnië-Herzegovina.
Keer op keer schiet Orbán daarmee gaten in de toch al broze Europese eenheid, maar dat deert hem weinig. Het heeft hem jarenlang een overweldigende meerderheid in het Hongaarse parlement opgeleverd. Nu lijkt het er echter op dat de parlementsverkiezingen van begin april een nek-aan-nekrace gaan worden tussen Orbáns Fidesz-partij en de sinds enige tijd verenigde oppositie.
Met dat vooruitzicht is het natuurlijk mooi meegenomen als je als zittende premier voor de komende jaren een grote mate van energiezekerheid kunt presenteren en enorme prijsstijgingen kunt vermijden.