Johnson: 'Russische invasie zou politieke en humanitaire ramp zijn'
In het geval van een Russische inval in Oekraïne zal het Verenigd Koninkrijk direct sancties tegen Rusland doorvoeren. Dat beloofde de Britse premier Johnson in Kiev aan de Oekraïense president Zelensky in een onderhoud over de toenemende spanningen langs de Oekraïens-Russische grens. Volgens Johnson gaat het om sancties die zakelijke belangen van Rusland en individuele Russen zullen raken.
De strafmaatregelen zijn volgens Johnson niet bedoeld als blijk van vijandigheid jegens Rusland, maar als een manier om te laten zien dat de Britten "altijd opkomen voor vrijheid en democratie en voor de Oekraïense soevereiniteit", zei hij bij een persconferentie na de bijeenkomst.
Johnson en Zelensky deden beiden een beroep aan president Poetin om zich terug te trekken uit het grensgebied. Een Russische invasie van Oekraïne zou een "politieke en humanitaire ramp" zijn, aldus Johnson.
Ook andere regeringsleiders komen naar de Oekraïense hoofdstad om te praten over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. Namens de Nederlandse regering zijn premier Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken begonnen aan een tweedaags bezoek aan Kiev.
Afspraak verplaatst
Het leek er aanvankelijk op dat Rutte en Hoekstra vandaag door de president zouden worden ontvangen. Die afspraak is verplaatst naar morgenmiddag, zodat Zelensky vandaag tijd had om met Johnson te overleggen.
Rutte en Hoekstra spreken vanavond wel met premier Shmygal. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken moet er niet te veel achter het uitstel worden gezocht en wordt het programma steeds bijgesteld.
Of Rutte en Hoekstra morgenmiddag met Zelensky zullen spreken over militaire steun aan Oekraïne, is niet bekend. Eerder zei Nederland hiervoor open te staan, maar er zijn vooralsnog geen concrete plannen. Andere landen zoals de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk ondersteunen Oekraïne onder meer met wapenzendingen.
Eerder vandaag brachten Rutte en Hoekstra een bezoek aan het kantoor van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Het overleg ging zowel over de rol van de OVSE in het onderzoek naar MH17 als over de spanningen met Rusland.
Rutte en Hoekstra gingen direct na aankomst in Kiev naar het bureau van de OVSE:
Geen tekenen van de-escalatie
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken sprak vandaag telefonisch met zijn Russische ambtgenoot Lavrov over de situatie aan de Oekraïense grens. Volgens de Verenigde Staten wijst nog niets op de-escalatie.
Het Kremlin ontkent dat Rusland Oekraïne wil binnenvallen. Blinken zou in het telefoongesprek hebben gezegd dat dit het moment is om de troepen aan de grens terug te trekken. De VS en bondgenoten hebben naar eigen zeggen een pakket met sancties klaarliggen dat van kracht wordt als Rusland besluit Oekraïne binnen te vallen.