Slechtste beursdag in jaren voor Philips na nieuwe tegenvallers
Gezondheidsbedrijf Philips heeft een flinke tik gekregen op de beurs, nadat het bedrijf had gewaarschuwd voor nieuwe tegenvallers. Het aandeel Philips daalde vanochtend meer dan 14 procent. Daarmee is meer dan 4 miljard euro aan beurswaarde verdampt. Het is de hardste daling van het aandeel in bijna 13 jaar.
"De snelle opleving van covid heeft een grotere impact dan we eerder dachten", zegt Philips-bestuursvoorzitter Frans van Houten. Kosten voor materialen lopen op en producten lopen vertraging op door een gebrek aan schepen en containers. Ziekenhuizen stellen de levering van nieuwe apparatuur uit, vanwege onder meer personeelstekorten.
Daarnaast is Philips 225 miljoen extra kwijt voor de terugroepactie rond mogelijk schadelijke apneu-apparaten. Het bedrijf gaat ook apparaten die 5 tot 10 jaar oud zijn de komende tijd aanpassen.
Afbrokkelen
Eerder zette het bedrijf al 500 miljoen euro opzij voor de terugroepactie, om apparaten tot 5 jaar oud aan te passen. In totaal kost de operatie Philips vooralsnog dus 725 miljoen euro. Om het bedrag in perspectief te plaatsen: dat komt neer op 60 procent van de nettowinst in 2020.
Bij slaapapneu stokt iemands ademhaling tijdens het slapen. De machine die Philips verkoopt, zorgt ervoor dat de ademhaling doorgaat. De apneu-apparaten werden teruggeroepen, omdat patiënten schadelijke schuimdeeltjes en gassen konden inademen bij gebruik.
Het schuim kon afbrokkelen, vooral als de machine op de verkeerde manier werd schoongemaakt en in een hete en vochtige omgeving stond. Dat schuim wordt nu vervangen door siliconen rubber, dat ook bijvoorbeeld in bakvormen wordt gebruikt.
Rechtszaken dreigen
Het extra geld dat Philips opzijzet, is niet alleen nodig om meer apparaten te repareren, maar ook voor duurdere onderdelen. Wereldwijd lopen de prijzen van grondstoffen en onderdelen op, waardoor het bedrijf voor de hele operatie meer geld kwijt is.
De rekening van de problemen met de apneu-apparaten kan nog hoger uitvallen. In verschillende landen dreigen er rechtszaken tegen het bedrijf, omdat het mogelijk al eerder op de hoogte was van de risico's van de apparaten. Ook zeggen sommige gebruikers dat ze gezondheidsklachten hebben overgehouden aan het gebruik ervan.
Philips heeft geen geld opzij gezet voor die rechtszaken. Volgens het bedrijf bevinden die zaken zich nog in een vroeg stadium.
Tegenvaller
Philips maakte bekend dat de omzet van het bedrijf het laatste kwartaal 350 miljoen lager uitkomt dan verwacht, op 4,9 miljard euro. De winst valt lager uit dan een jaar eerder. De exacte cijfers over 2021 maakt het bedrijf later deze maand bekend.