Philips roept beademingsapparaten terug vanwege gezondheidsrisico's
Philips roept slaapapneu- en beademingsapparaten terug vanwege gezondheidsrisico's. Patiënten kunnen schadelijke schuimdeeltjes en gassen inademen bij gebruik.
Het gaat wereldwijd om tussen de 3 en 4 miljoen apparaten, die deels ook in Nederland zijn verkocht. Hoeveel er hier in gebruik zijn, is onduidelijk. Volgens Philips zijn er voor zover bekend geen mensen overleden aan de problemen.
Apparaten thuis voor slapen
Het merendeel van de apparaten waar het om gaat zijn Dreamstation-apparaten die mensen thuis gebruiken om slaapapneu te behandelen. Bij slaapapneu stokt iemands ademhaling tijdens het slapen. De Philips-machine zorgt er dan voor dat het ademhalen doorgaat.
De teruggeroepen apparaten zijn van de eerste generatie Dreamstations, die in de laatste vijf jaar zijn verkocht. Het schuim erin kan afbrokkelen, vooral als de machine niet op de juiste manier wordt schoongemaakt of in een hete en vochtige omgeving staat. Ook kunnen schadelijke gassen vrijkomen.
De schuimdeeltjes kunnen bij inademing leiden tot hoofdpijn, irritatie, ontsteking en ademhalingsproblemen. Van de gassen krijgen mensen mogelijk last van hoofdpijn, irritatie, hypersensitiviteit, misselijkheid en braken. Beide zijn mogelijk giftig en kankerverwekkend.
Philips adviseert mensen om de machines niet meer te gebruiken en een arts te raadplegen en alternatieven te zoeken. De arts kan vervolgens afwegen of de gezondheidsrisico's van het gebruiken van het apparaat opwegen tegen het stoppen van de behandeling.
Beademingsapparaten in ziekenhuizen
Onder de terugroepactie valt ook beademingsapparatuur wordt gebruikt voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het ademhalen. Daarvan raadt Philips patiënten aan om niet te stoppen met het gebruik ervan voordat een arts is geraadpleegd.
Er zitten ook apparaten tussen die Philips heeft gemaakt voor de behandeling van corona-patiënten. Die apparaten zijn niet aan Nederland geleverd, aldus een woordvoerder.
'Zeker 50.000 gebruikers in Nederland'
De patiëntenvereniging voor mensen met apneu zegt dat het Dreamstation-apparaat door een kwart van de patiënten wordt gebruikt, oftewel zeker 50.000 Nederlanders. Waarnemend voorzitter Gerjan Heuver staat volledig achter de terugroepactie, maar vindt wel dat er per direct een adequate oplossing moet komen voor de patiënten. "Denk aan een omruilactie. Want een paar nachtjes zonder het apparaat slapen, dat is geen goeie zaak."
Een van de grootste leveranciers van de apparaten, Vivisol Nederland, krijgt veel telefoontjes van bezorgde patiënten, maar kan nog geen informatie geven over de terugroepactie. Het bedrijf is hierover nog in overleg met Philips, zegt een woordvoerder. "Philips komt versneld met een nieuwe versie van de Dreamstation en wij hebben een magazijn vol met apparaten van andere merken."
Overigens verwacht Vivisol dat de problemen met de apparaten vooral in de Verenigde Staten spelen, omdat gebruikers ze daar vaak schoonmaken met ozon en het daar warmer en luchtvochtiger is.
Eerder al risico's gezien
In april, bij de presentatie van kwartaalcijfers, maakte Philips al bekend dat er risico's waren met de apparaten. Verdere tests hebben nu aanleiding gegeven om de apparaten alsnog van de markt te halen. Komende tijd wil het bedrijf het schadelijke schuim vervangen door een ander schuim. Daarvoor wacht het nog op toestemming van de autoriteiten, volgens de woordvoerder. Die moeten elke aanpassing van een medisch apparaat eerst goedkeuren. Hoelang dat zal duren weet het bedrijf nog niet.
Om de problemen aan te pakken, heeft Philips een half miljard euro opzijgezet. Het zal de omzet en winst niet raken, denkt het zelf, omdat de andere afdelingen goed genoeg draaien om de kosten te compenseren.