De Franse minister Darmanin spreekt de pers toe na afloop van het overleg
NOS Nieuws

EU-landen scherpen grensbewaking aan na bootongeluk Kanaal

EU-landen hebben afgesproken de grensbewaking op te voeren om ongewenste migratie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk tegen te gaan. Aanleiding van het spoedoverleg is het bootongeluk deze week, waarbij 27 migranten omkwamen.

Vanaf 1 december zet de Europese grensbewakingsdienst Frontex een vliegtuig in om de kustgebieden van Frankrijk, België en Nederland te controleren op mensensmokkelaars. De Kanaaltunnel en de veerboten worden de laatste jaren veel strenger bewaakt en dus kiezen migranten vaker de gevaarlijke route over zee met rubberbootjes.

Ook willen de landen inlichtingen beter uitwisselen en gezamenlijke grenscontroles uitvoeren. En het moet moeilijker worden om aan opblaasbare boten te komen. Eerder besloot een sportwinkel in Calais al om kano's, bootjes en kajakken uit de schappen te halen omdat ze "de levens van gebruikers in gevaar kunnen brengen".

Britten afwezig

Het spoedoverleg in het stadhuis van Calais werd bijgewoond door vertegenwoordigers van Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, de Europese Commissie, Frontex en Europol. Grote afwezige was het Verenigd Koninkrijk.

Sinds het bootongeluk verwijten Frankrijk en het VK elkaar te weinig te doen om de migratie tegen te gaan. Een kritische brief van premier Johnson aan president Macron viel verkeerd bij de Fransen, die de uitnodiging aan de Britten om deel te nemen aan het overleg introkken.

Ministers van de andere landen hebben aangedrongen op samenwerking met het Verenigd Koninkrijk. "Het overleg was niet anti-Engels, het was pro-Europeaans", verdedigde de Franse minister en gastheer Gérald Darmanin zich. "Wij willen wel samenwerken met onze Britse bondgenoten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl