Passagiers uit Zuid-Afrika vast op Schiphol: 'Moe, honger, geen communicatie'
Op Schiphol zitten ruim 600 passagiers vast na twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika. Allemaal moeten ze getest worden en wie positief test, moet in isolatie in een hotel op de luchthaven. In de ruimtes waar ze moeten wachten wordt slecht of geen afstand gehouden, zeggen aanwezigen.
In terminal G1 staat nog een kleine rij, zegt Paula Zimmerman die uit Kaapstad vloog. Straks is ze zelf aan de beurt voor haar PCR-test door de GGD. Aan het begin brak er een beetje paniek uit, want iedereen wilde als eerste, vertelt ze. "Maar het maakt niet uit want iedereen krijgt op hetzelfde moment de uitslag." Die wordt in de loop van de avond verwacht.
"Mensen beginnen langzaam een beetje te muiten. Als je getest bent, kom je hier gewoon terug. Wat als je positief bent?" Ook is er geen duidelijkheid en is er een gebrek aan communicatie, zegt Zimmerman. "Ik denk dat iedereen moe wordt, misschien een beetje honger krijgt." Met haar zelf gaat het goed. "Ik vind het bijzonder om allemaal mee te maken en hoop dat iedereen gezond blijft."
Het gebrek aan eten en drinken is vooral een probleem voor ouderen en kleine kinderen, zegt Han Wijn telefonisch vanaf de E-Pier waar honderden mensen aan het wachten zijn. Hij ziet zo'n tien mensen in rolstoelen.
"Zelf red ik het wel, maar ook ouderen en kleine kinderen moeten ruim vier uur zonder eten en drinken. Je kan nergens naartoe, we zitten opgesloten en er mocht geen catering het vliegtuig in. Er is gewoon niks." Ook wordt er geen afstand gehouden, zegt hij.
Iets later appt Wijn: "Nu pas komen er wat sandwiches en water!! 7 uur na de landing". Wijn vloog na een vakantie vanuit Johannesburg met zijn vrouw. Passagiers kunnen overigens wel gebruikmaken van de wc's en het drinkwater uit de kranen.
Van de GGD heeft hij niets vernomen, zegt Wijn. Een woordvoerder van de gezondheidsdienst zegt dat hij erachteraan gaat. "Het is de bedoeling dat er continu updates worden gegeven."
Dicht op elkaar
"Het is een ontzettend vervelende situatie, en ook vrij uniek", zegt een Schiphol-woordvoerder. We doen er met onze partners alles aan om alles op een goede en veilige manier te laten verlopen. We roepen ook op dat mensen afstand van elkaar houden. Op sommige drukke plekken en momenten kan het iets drukker zijn."
Reizigers die negatief testen, moeten desondanks in eigen huis quarantaine omdat ze zonder klachten toch besmet kunnen zijn. En wie op Schiphol alleen overstapt, mag na een negatieve test wel verder reizen. Een van die 'doorreizigers' is Stephanie Nolen, die voor The New York Times schrijft over gezondheidszorg.
Zij was op reis voor een artikel over hoe ver ze in Zuid-Afrika zijn met testen. "Ik zat vijf uur in het vliegtuig en nu drie uur op Schiphol. We zitten dicht op elkaar en er zijn veel kinderen. Ik hou mijn mondkapje op. We hebben geen informatie gekregen over hoe nu verder."