Meer valse buitenlandse QR-codes vanaf vandaag op zwarte lijst
Het ministerie van Volksgezondheid kan vanaf vandaag meer malafide buitenlandse coronatoegangsbewijzen blokkeren, heeft demissionair minister De Jonge aan de Tweede Kamer laten weten. Tot nu toe was dit juridisch nog niet mogelijk voor alle valse QR-codes uit het buitenland.
Onderzoek van de NOS liet eerder vandaag zien dat frauduleuze QR-codes nog altijd breed worden gedeeld via apps als Telegram. Sinds half oktober kunnen zulke neppe coronatoegangsbewijzen in principe worden geblokkeerd. Dat is tot nu toe bij 23 onechte codes gebeurd.
Bij QR-codes uit het buitenland gold echter een juridische belemmering: die konden alleen op de zwarte lijst terechtkomen als overduidelijk sprake was van een valse naam. Veelvuldig gedeelde (valse) coronatoegangsbewijzen van 'echte mensen' konden nog niet worden geblokkeerd. Het demissionaire kabinet wil de juridische blokkade nu opheffen met een spoedregeling, die morgen ingaat.
Coronatoegangsbewijzen worden op verschillende manieren vervalst. Zo zijn er kant-en-klare apps waarmee misbruik mogelijk is en gingen er QR-codes rond op naam van Adolf Hitler en de Franse president Macron. Die zijn inmiddels geblokkeerd.
Het blokkeren van een QR-code werkt via een 'zwarte lijst' in de scanner-app, die door medewerkers in bijvoorbeeld de horeca wordt gebruikt. Als zij een QR-code scannen die op de zwarte lijst staat, dan kleurt het scherm rood.
Overigens staat het aantal van 23 geblokkeerde QR-codes in schril contrast met de alleen al 65 illegale codes die in een kant-en-klare Android-app worden aangeboden. In de meeste gevallen betrof het daar Europese codes. Mogelijk worden die dus vanaf middernacht geblokkeerd.