Russen en Britten twisten over wel of niet afvuren waarschuwingsschoten
Rusland heeft in de Zwarte Zee waarschuwingsschoten gelost en bommen gedropt in de buurt van een Brits marineschip. Dat meldt althans het Russische persbureau Interfax op basis van het Russische ministerie van Defensie. De Britten weerspreken de claim: "Volgens onze informatie hielden de Russen een schietoefening op de Zwarte Zee. Via maritieme communicatiekanalen hebben ze dat vooraf gemeld", laat het Britse ministerie van Defensie weten.
Het schip is volgens de Britten in overeenstemming met het territoriale recht de wateren van Oekraïne binnengevaren.
Volgens de Russen voer het schip, de HMS Defender, in Russische territoriale wateren bij het zuiden van de Krim. De Russen zouden vooraf gewaarschuwd hebben dat er geschoten zou worden als het schip Russisch territorium binnen zou varen. "Het heeft de waarschuwing genegeerd", staat in de verklaring. De HMS Defender is volgens de Russen drie kilometer de grens overgegaan bij Kaap Fiolent.
Volgens de Russen heeft een patrouilleschip van de grensbewaking vier fragmentatiebommen gegooid op de vaarroute van het schip van de Britse marine als waarschuwing. "Het was een samenwerking van de Zwarte Zeevloot en de grenspatrouille, waarna de HMS Defender het gebied heeft verlaten. Daarmee werd de grensoverschrijding beëindigd."
Het Britse ministerie van Defensie houdt er dus een heel andere lezing op na; er is niet geschoten op het Britse marineschip en ook zijn er op de vaarroute geen bommen gedropt:
Een BBC-verslaggever aan boord van het Britse marineschip zegt dat er is geschoten, maar niet op het schip. Jonathan Beale zegt dat er op sommige momenten wel twintig Russische vliegtuigen overvlogen. Twee schepen van de Russische kustwacht zouden op tientallen meters afstand hebben gevaren. De Britse marine zou zich aan boord hebben voorbereid op een confrontatie.
Enkele dagen geleden was er al een vergelijkbaar bericht. De Russen meldden dat de HMS Defender samen met het Nederlandse marineschip de zr. ms. Evertsen in de nacht van 19 juni van Odessa naar Sebastopol voer, de grootste havenstad op de Krim. Maar volgens marineschepen.nl bleven de schepen de hele nacht in Odessa en was er sprake van een nepmelding.
Rusland annexeerde in 2014 een groot deel van de Krim tijdens de Russisch-Oekraïense oorlog. De annexatie wordt internationaal door de meeste landen niet erkend.