Meldpunt 'platgebeld' met vragen over uitzonderingsregel mondkapjesplicht
Het meldpunt van belangenorganisatie Ieder(in) wordt naar eigen zeggen platgebeld door mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen. Veel mensen hebben vragen en zo'n 140 mensen hebben gemeld dat ze werden geweigerd bij winkels of andere publieke binnenplaatsen.
Sinds vorige week dinsdag is het dragen van een mondkapje op dit soort plekken verplicht. Op dezelfde dag opende Ieder(in), een koepelorganisatie voor mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte, het meldpunt.
"Het zijn soms echt schrijnende verhalen", zegt woordvoerder Renée Tuijnman. "Mensen die worden geweigerd waarna de hele rij voor de winkel zich ermee gaat bemoeien", vertelt ze. "Je kan toch wel 10 minuten even een mondkapje op, wordt er dan gezegd."
Als het kaartje niet wordt geaccepteerd en huisartsen die briefjes niet verstrekken, wat moeten mensen dan?
Eerder zei ook antidiscriminatiebureau Radar al dat er veel meldingen over het probleem binnenkwamen. De NOS sprak toen met mensen die om medische redenen geen mondmasker kunnen dragen. "Mensen noemden mij een moordenaar", zei een van hen.
Tuijnman legt uit dat veel bellers de regels onduidelijk vinden. "Veel mensen willen weten hoe ze kunnen bewijzen dat ze in aanmerking komen voor de uitzonderingsregeling", zegt de woordvoerder van Ieder(in).
Op de website van de Rijksoverheid wordt verwezen naar een speciaal kaartje dat mensen kunnen printen. Daarop moeten ze aanvullende informatie zetten over hun beperking of aandoening. Het kaartje is ruim 100.000 keer gedownload. "Maar veel mensen worden ook met dit kaartje geweigerd", legt Tuijnman uit. "In winkels wordt bijvoorbeeld naar een aanvullende medische verklaring gevraagd. Maar die willen huisartsen vaak niet verstrekken."
Vorige week lieten huisartsen al weten veel telefoontjes te krijgen van patiënten die om zo'n aanvullend briefje vragen. Maar dat kunnen huisartsen niet zomaar geven, staat in hun richtlijn. Dat zou de relatie tussen patiënt en arts onder druk kunnen zetten. Een geneeskundige verklaring mag alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts.
Duidelijkheid
Ieder(in) wil nu met spoed duidelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid. "Als het kaartje niet wordt geaccepteerd en huisartsen die briefjes niet verstrekken, wat moeten mensen dan?", vraagt Tuijnman zich af. "Want op deze manier worden mensen uitgesloten van het maatschappelijk verkeer. Als dit je twee keer is gebeurd, ga je die derde keer echt de deur niet meer uit."
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid erkent dat er bij handhavers en winkeliers soms nog onduidelijkheden zijn rond de regels en noemt het "geen ideale situatie". Terwijl de regels volgens hem helder zijn: "Als je geen mondkapje kunt dragen maar wel een gezichtsscherm, dan mag dat ook. En ook het ingevulde kaartje is voldoende bewijs. Winkeliers moeten de klant dan gewoon toegang verschaffen."
Nieuwsuur maakte deze video over waar mensen soms tegen aanlopen: