CoronaMelder: 10.000 meldingen per dag, ook op meer dan anderhalve meter
Zo'n 10.000 keer per dag krijgt in Nederland iemand een melding van de CoronaMelder-app. Dat schat Ron Roozendaal, die als chief information officer van het ministerie van Volksgezondheid de leiding heeft over de app. Die is inmiddels 3,7 miljoen keer gedownload.
Die 10.000 mensen waren niet allemaal binnen anderhalve meter van een besmet persoon, erkent Roozendaal. "In het overgrote deel van de gevallen herkent de app de afstand correct. Maar in een klein deel van de gevallen was je op grotere afstand."
Zo'n 70 procent van de mensen die een melding krijgen is sowieso binnen anderhalve meter afstand van een besmet persoon geweest, schat het ministerie. Zo'n 20 procent krijgt de melding als er anderhalve tot drie meter afstand is geweest: op 'veilige' afstand, maar nog relatief dicht in de buurt.
Maar van de tachtig mensen die bij een praktijktest op een Defensieterrein op grotere afstand stonden, kregen een paar proefpersonen een melding terwijl ze tussen drie en tien meter afstand stonden.
Bij de praktijktest ging het daarbij om kleine aantallen. "Maar op 10.000 meldingen per dag zijn dat er alsnog wel tientallen", zegt Roozendaal. "Het ging daarbij wel om mensen die langere tijd bij iemand met corona in de buurt waren."
Op hoeveel afstand gewaarschuwde mensen in de praktijk waren, weten de bouwers van de app niet: er worden geen statistieken bijgehouden en wie een melding ontvangt, weten ze ook niet. Zelfs het aantal van 10.000 meldingen is een schatting. "Zo'n 1400 à 1500 positief geteste mensen gebruiken hem per dag, en we schatten dat die gemiddeld 5 tot 15 contacten hebben gehad."
Bluetooth
De corona-app werkt via Bluetooth. Die technologie heeft een bereik van maximaal 10 meter. Iemand die een melding krijgt van de app, was dus in ieder geval op die afstand. "Maar de kans dat het daadwerkelijk om tien meter gaat, nadert nul", zegt Roozendaal.
De app meet namelijk de sterkte van het Bluetooth-signaal en probeert op die manier een inschatting van de afstand te maken. Of je een telefoon in je broekzak hebt, maakt daarbij ook uit.
"Als je twee telefoons op 2,5 meter van elkaar op een tafel hebt liggen, en een van de twee is van iemand die positief is getest en ook de corona-app gebruikt, zou je best een melding kunnen krijgen", zegt Roozendaal. "Als je hem in je broekzak hebt, is die kans al een stuk kleiner."
Toch in quarantaine
Op sociale media gaan verhalen rond van mensen die zeggen meldingen te hebben gehad, terwijl ze bij niemand in de buurt zijn geweest. "Dat is heel onwaarschijnlijk", zegt Roozendaal. "We horen soms ook verhalen van mensen waarbij de app misschien het signaal van de buren lijkt op te pikken, maar dat lijkt heel erg mee te vallen."
Wel kan een signaal in een tuin zijn opgepikt. "Dat de buren bijvoorbeeld aan beide kanten van een heg zaten, dicht bij elkaar", zegt Roozendaal. "En we kennen ook een verhaal dat het signaal door een ruit zou zijn gegaan."
Maar in de meeste gevallen was je in de buurt van iemand met het virus, stelt Roozendaal. "Minimaal een kwartier en sowieso dicht in de buurt. Dus daarom geldt het advies: heb je een melding gehad, ga in quarantaine."
Eerder legden we uit hoe de app CoronaMelder precies werkt, dat zie je in deze video:
Eerder bleek dat bedrijven zich zorgen maakten over personeel dat in quarantaine moet na een melding van de app. "Maar ik zou ook tegen die werkgevers zeggen: heeft iemand van je werknemers een melding gehad, dan blijft het advies om in quarantaine te gaan", zegt Roozendaal.
Dat de techniek niet honderd procent nauwkeurig is, maakt volgens hem niet uit. "Dat is het bron- en contactonderzoek van de GGD ook niet: alsof je nog weet of je een week geleden precies op anderhalve meter van iemand zat", aldus Roozendaal. "En als je op twee meter van iemand zat, is het misschien ook verstandig om in quarantaine te gaan."
Voor wie zich na een melding thuis opsluit, is er wel licht aan de horizon: vanaf december kunnen mogelijk ook mensen zonder klachten zich laten testen, waardoor de quarantaine minder lang hoeft te zijn.