Tienduizenden Fransen demonstreren als eerbetoon aan onthoofde leraar
In Parijs, Lyon, Bordeaux en andere Franse steden is vanmiddag gedemonstreerd voor de vrijheid van meningsuiting, naar schatting waren er in totaal tienduizenden mensen op de been. De bijeenkomsten waren een eerbetoon aan de leraar Samuel Paty. Die werd vrijdag door een extremistische moslim onthoofd, omdat hij tijdens een les Mohammed-cartoons had laten zien.
Onder meer de Place de la République stond vanmiddag vol met mensen:
In Parijs hebben ook politici en bestuurders zich bij de demonstratie aangesloten. Minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer zei er tegen journalisten: "We zullen erin slagen de vijanden van de democratie te bestrijden, maar alleen als we verenigd zijn. We moeten laten zien dat we niet bang zijn voor de vijanden van de republiek."
De Parijse burgemeester Anne Hidalgo en premier Jean Castex waren eveneens bij de demonstratie op de Place de la République, waar rond 15.00 uur een luid applaus opsteeg uit de menigte. Later werd een minuut stilte gehouden. "We zijn niet bang", zegt de Franse premier op Twitter. "U verdeelt ons niet. Wij zijn Frankrijk."
Ook in andere Franse steden klonk applaus als eerbetoon aan de vermoorde docent.
In Toulouse zongen demonstranten daarna de Marseillaise, het Franse volkslied:
Sommige demonstranten hebben borden bij zich met teksten als 'Je Suis Prof' en 'Je Suis Samuel', verwijzingen naar de leus 'Je Suis Charlie'. Die werd in 2015 gebruikt als symbool voor de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, na de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. In dat blad stonden geregeld spotprenten van de profeet Mohammed.
Charlie Hebdo steunt de demonstraties van vandaag, net als vakbonden en politieke leiders. Het kantoor van president Macron liet gisteren weten dat Paty op een later moment een nationaal eerbetoon krijgt. Volgens Franse media zal dat woensdag plaatsvinden, de locatie is nog onbekend.
Swipe door de foto's om demonstraties door heel Frankrijk te zien:
Vanavond is er een speciale ministerraad in Parijs, zegt correspondent Frank Renout. "De ministers bespreken dan of ze extra maatregelen moeten nemen vanwege de terreurdaad van vrijdag." Er is al iets uitgelekt, zegt hij: de Franse regering wil ruim 200 moslimextremisten het land uitzetten. "Het gaat vooral om mensen die al in de cel zitten."
Volgens de correspondent waren er vandaag in Parijs opvallend veel docenten op de been. "Veel mensen zeggen dat ze nooit hadden gedacht dat zoiets ergs met een leraar zou gebeuren", zegt hij.
Bij de school van Paty kwamen gisteren leerlingen en hun ouders samen om de leerkracht te gedenken:
De aanslagpleger, een 18-jarige in Moskou geboren Tsjetsjeen, werd kort na de moord door de politie doodgeschoten. In het onderzoek naar de aanslag is vannacht een elfde verdachte opgepakt. Volgens de Franse nieuwszender BFMTV gaat het om een vriend van de dader.
Onder de arrestanten zijn ook de ouders, grootvader en jongere broer van de Tsjetsjeen, die in maart een Franse verblijfsvergunning had gekregen.
Verklaring
Op zijn telefoon is een foto van Paty gevonden en ook een verklaring waarin hij de aanslag opeist. Direct na de onthoofding plaatste hij een foto met het hoofd van Paty op Twitter met de tekst: "Ik heb een van de hellehonden gedood die het waagde Mohammed te vernederen".