Omgebrachte docent Frankrijk krijgt nationaal eerbetoon
De Franse leraar die gisteren in een stad in de buurt van Parijs om het leven is gebracht bij een aanslag, krijgt een nationaal eerbetoon. Dat heeft het kantoor van de Franse president Macron laten weten. Wanneer de plechtigheid zal plaatsvinden is nog niet bekend, meldt de Franse publieke omroep, maar wel duidelijk is dat het zal worden georganiseerd in overleg met de familie van het slachtoffer.
Het slachtoffer, de 47-jarige Samuel Paty, werd gisteren op straat met een mes onthoofd, vermoedelijk omdat hij in een les spotprenten over de profeet Mohammed had laten zien. Volgens Le Figaro zou een vader van een van de leerlingen daar erg kwaad over zijn geworden.
De politie heeft inmiddels negen verdachten opgepakt. Volgens Franse media gaat het onder meer om twee ouders van leerlingen van de school waar het slachtoffer les gaf en om familieleden van de aanvaller, een 18-jarige Tsjetsjeen die geboren is in Moskou. Hij werd kort na de aanslag doodgeschoten. Getuigen hoorden de aanvaller "Allahoe akbar" roepen.
Islamitische terreuraanslag
Bij de school waar de man lesgaf werden vanochtend bloemen gelegd. Docenten en anderen hielden borden omhoog met de tekst Je suis enseignant (ik ben een leraar). De omgebrachte man was docent geschiedenis en aardrijkskunde, melden Franse media. Na de les waarin hij de cartoons toonde, zou hij bij de politie hebben gemeld dat hij bedreigd werd. De dader was niet bekend bij de autoriteiten, zo wordt gemeld.
President Macron reisde gisteravond af naar de plaats delict. Hij gaf een korte verklaring en sprak van een islamitische terreuraanslag. "Een burger is vermoord omdat hij lesgaf over de vrijheid van meningsuiting. Heel Frankrijk staat achter zijn leraren. Terroristen zullen ons land niet verdelen. We moeten ons verenigen."
Het is de tweede keer in drie weken tijd dat Frankrijk wordt opgeschrikt door een aanslag die verband houdt met de spotprenten van de profeet Mohammed, die in 2015 in het blad Charlie Hebdo verschenen. Vorige maand werd een man uit Pakistan opgepakt, nadat hij vlak bij het oude redactiekantoor van het weekblad had ingestoken op twee mensen. Die raakten gewond.
De Franse president heeft kortgeleden plannen onthuld om radicalisering in Frankrijk veel harder aan te pakken. Hij wil daar binnenkort een wetsvoorstel voor indienen. Macron zei begin oktober dat radicale moslims een parallelle samenleving creëren buiten de waarden van de Franse republiek.
Scholieren en ouders leggen bloemen en herdenken de omgebrachte docent:
Met het wetsvoorstel wil Macron dat alle kinderen vanaf 3 jaar naar Franse scholen gaan. Afstandsonderwijs wil hij aan banden leggen en alleen om medische redenen toestaan. De president zei begin deze maand dat Franse scholen "het hart van het secularisme zijn" waar "kinderen burgers worden".
Verder wil Macron paal en perk stellen aan de komst van imams uit landen als Turkije, Algerije en Marokko, en in plaats daarvan imams in Frankrijk opleiden. Volgens de president gebeurt het regelmatig dat moskeeën soms op vijandige wijze worden overgenomen door radicalen, en ook daar wil hij een einde aan maken. "We gaan er wettelijk voor zorgen dat dat niet meer kan. Je ziet dat radicale islamisten de controle over de moskeeën en al hun financiën overnemen. Dat zal niet meer gebeuren", beloofde hij begin deze maand.
De president wil ook geld steken in het aanpakken van sociale problematiek, zoals armoede en het woningtekort. "Onze uitdaging is te vechten tegen degenen die uit de bocht vliegen in de naam van religie", zei hij. "Terwijl we de mensen willen beschermen die geloven in de islam en volwaardige burgers van de Franse republiek zijn."
Macron sprak na de aanslag de Fransen toe: