Trump tijdens zijn rondrit buiten het ziekenhuis
NOS Nieuws

Campagne vanuit ziekenhuis: 'Trump moet beeld van oude, zieke man ontkrachten'

Terwijl hij nog onder behandeling is voor besmetting met het coronavirus, maakte president Trump gisteravond een rondrit langs aanhangers die al dagenlang buiten het het ziekenhuis bivakkeren. Naast hun enthousiasme, levert dat hem ook veel kritiek op.

"Waanzin", twitterde een arts van het ziekenhuis waar Trump is opgenomen. "Iedereen in de auto moet nu 14 dagen in quarantaine. Ze kunnen ziek worden. Ze kunnen sterven. Voor politiek theater."

Trumps rondrit gemist? Dit gebeurde er gisteravond:

President Trump zwaait naar fans bij ziekenhuis vanuit auto

"Wij vinden het misschien gek, maar Trump bedient zijn publiek hiermee, als strijder die het virus eronder probeert te krijgen. Mensen die hem steunen, zijn hier heel erg blij mee", zegt Raymond Mens, Amerika-kenner en auteur van het boek Lang leve Trump. "De president ligt dan wel in het ziekenhuis, de campagne gaat gewoon door."

In de peilingen ligt de huidige president achter op zijn rivaal Joe Biden. Republikeinen vrezen dat Trump's besmetting zijn herverkiezing in gevaar brengt.

De campagne heeft een totaal andere focus gekregen nu Trump zelf is besmet, zegt Amerika-kenner Koen Petersen. "Zijn campagne moest zoveel mogelijk over law and order gaan en het Hooggerechtshof. Dat ging goed totdat Trump positief werd getest. Nu is hij zelf de zieke oude man, en niet Biden. Hij moet zichzelf nu opnieuw uitvinden."

Het Witte Huis benadrukt intussen hoe vitaal en optimistisch Trump is en publiceerde foto's waarop hij in het ziekenhuis aan het werk is:

  • Witte Huis
    Trump ondertekent een wit vel in het ziekenhuis
  • Witte Huis
    Trump zet zijn handtekening op een leeg vel
  • Witte Huis
    Trump aan het werk in het ziekenhuis

Overigens ontdekte een journalist dat die foto's, waarop Trump in wisselende outfits in verschillende settings te zien is, binnen een tijdsbestek van 10 minuten waren gemaakt. Een papier, dat hij op een van de foto's ondertekent, is blanco. Dat maakt deze foto's volgens critici niet meer dan een nieuwe publiciteitsstunt.

Heruitvinden

De afgelopen dagen spraken de berichten over Trump's gezondheid elkaar tegen. De eerste medische briefing van Trump's artsen, zaterdag, gaf niet op alle vragen over de gezondheid van de president antwoord. Zijn lijfarts Sean Conley weigerde bijvoorbeeld te zeggen of Trump zuurstof had gekregen.

Toen later bekend werd dat hij een verontrustend laag zuurstofniveau had gehad, gaf Conley toe dat hij die informatie had weggelaten, omdat hij de "positieve houding" van de president en zijn team wilde weerspiegelen.

"Je verwacht natuurlijk een eerlijk verhaal, met name vanuit het Witte Huis en vanuit de artsen. Het is kenmerkend voor Trump dat altijd alles fantastisch en positief is", zegt Mens. "Hij wil een zo rooskleurig mogelijk beeld neerzetten. En daar zet hij ook zijn artsen en de mensen om hem heen toe aan."

Het feit dat Trump 14 uur lang niet van zich liet horen op Twitter, voedde de speculaties dat het niet goed met hem ging. Inmiddels heeft de president meerdere keren getwitterd en is er, wat hem betreft, geen vuiltje aan de lucht:

"Als Trump nu zegt 'ik ben fit genoeg', wil hij dat laten zien", verwacht Mens. "Zeker nadat hij maandenlang vol heeft gehouden dat corona niet ernstig is en niet iedereen heel ziek wordt. Dan zal hij zeker in het tweede debat zeggen: 'Zie je wel, ik ben 74, ik ben hier goed doorheen gekomen'."

Twijfelaars

Door zo naar buiten te treden, hoopt Trump, volgens Mens, ook de laatste twijfelaars te overtuigen: "Het verhaal vanuit Trump's campagne is: 'We nemen het virus serieus, maar we kunnen niet het hele land op slot gooien. De economie moet op gang worden gebracht'."

Trump ligt dan wel in het ziekenhuis, de campagne gaat gewoon door.

Raymond Mens, Amerika-kenner

Ook Petersen denkt dat Trump zijn besmetting in zijn voordeel zal gebruiken. "Er is een kleine groep twijfelaars, minder dan 10 procent, daar kan hij de empathiekaart naar spelen. Een zieke man roept empathie op. Zijn familie voert campagne en staat voor het raam te zwaaien."

Die empathie is belangrijk, zegt Petersen. "Trump slaat een mildere toon aan. Twijfelende kiezers uit de suburbs zijn daar gevoelig voor. Dit maakt hem menselijker en opent de mogelijkheid voor mensen om te zeggen: 'Dit is een nette man'."

Vervolgdebat

Of Trump door het charmeoffensief vanuit het ziekenhuis nog kan inlopen op Biden, is de vraag. "Trump moet zoveel mogelijk campagne voeren, snel op de been zijn en debatten voeren. Hij moet keihard door en zal dit zeker gebruiken als hij herstelt", zegt Mens.

Petersen twijfelt of het nog van een tweede debat komt. "Als je ziet wat corona met de Britse premier Johnson deed; die was zo verzwakt, dan kan je niet anderhalf uur staan en je krachtig presenteren. Trump zal heel passief campagne gaan voeren. De grote bijeenkomsten waarin hij een heel stadion kon opzwepen, die zijn nu weg. Het wordt een stuk lauwer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl