Nog veel vragen over gezondheid Trump, en wanneer werd besmetting bevestigd?
In een update zaterdag schetsten Trumps artsen een relatief rooskleurig beeld van zijn toestand. Zijn situatie verbetert, hij heeft geen koorts meer en krijgt geen zuurstof toegediend. Maar de persconferentie roept ook vragen op. Zo suggereerden zijn artsen dat de besmetting van de president al langer bekend was dan gedacht, en sloten ze niet uit dat de president zuurstof toegediend heeft gekregen.
Amerikaanse media melden op basis van eigen bronnen dat de toestand van de president wel degelijk zorgelijk was en dat de komende 48 uur beslissend zijn. Vijf vragen over Trump en zijn besmetting:
Hoe is het nu met hem?
Volgens officiële verklaringen gaat het goed met de president en is hij gisteren puur uit voorzorg overgebracht naar het Walter Reed-hospitaal.
Op een persconferentie voor de ingang van het ziekenhuis zei zijn lijfarts Sean Conley vanmiddag zelfs dat het erg goed met de president gaat en dat hij goed herstelt.
Hij had donderdag en vrijdag verhoging, zei Conley, maar is nu al 24 uur koortsvrij, krijgt geen extra zuurstof, heeft geen moeite met ademhalen en loopt rond met het gevoel dat hij zo uit het ziekenhuis kan vertrekken.
Conley gaf geen duidelijk antwoord op de herhaalde vraag of Trump extra zuurstof heeft toegediend gekregen. Donderdag kreeg hij het niet, nu niet en gisteren "met het team, terwijl we er allemaal bij waren" ook niet, zei de arts. Daarmee liet hij de mogelijkheid open dat Trump gisteren in het Witte Huis wel degelijk zuurstof toegediend heeft gekregen, zoals een bron van persbureau AP schetst.
Volgens Trumps arts heeft de president geen moeite met ademen en loopt hij rond op zijn afdeling:
Persbureau AP meldde kort na de persverklaring, op basis van een goed ingelichte bron, dat Conley een te rooskleurig beeld schetste. Trump zou inderdaad in het ziekenhuis hersteld zijn, maar zijn toestand zou daarvoor "zeer zorgelijk" zijn geweest en hij zou dus inderdaad zuurstof toegediend hebben gekregen. De komende 48 uur zouden beslissend zijn.
Die bron bleek later de chef-staf van het Witte Huis, Mark Meadows. Hij deed zijn uitspraken tegenover journalisten buiten het ziekenhuis. Maar ook daarover ontstond onduidelijk, want later zei diezelfde Meadows tegen persbureau Reuters dat het goed gaat met Trump en dat die alweer stukken voor zijn werk wil zien. Artsen zouden heel tevreden zijn over Trumps vitale functies.
Conley gaf ook geen duidelijk antwoord op de vraag of de president longschade heeft opgelopen. Dat monitoren we voortdurend, zei hij.
Hij hield het erop dat Trump nog een aantal dagen in het ziekenhuis moet blijven, waar hij door een breed team wordt geobserveerd en de virusremmer remdesivir krijgt toegediend.
Wanneer hij terug kan naar het Witte Huis kon Conley niet zeggen: dat wordt van dag tot dag bekeken.
Trump zelf zei in een korte videoverklaring kort voor zijn vertrek naar het ziekenhuis dat hij denkt dat het erg goed met hem gaat:
Amerikaanse media vermoedden toen al dat het minder ging met Trump dan het Witte Huis wilde doen denken. Ze constateerden dat hij op de video ongewoon bleek en mat is en dat zijn berichtenstroom op Twitter ineens was opgedroogd.
Inmiddels heeft Trump gereageerd. Na de persverklaring van zijn artsen bedankte Trump op Twitter de medische staf. "Met hun hulp voel ik me goed!"
Hoe en wanneer heeft Trump het virus opgelopen?
Waar en hoe Trump besmet is geraakt, is onzeker, maar Conley zei vandaag wel dat hij "72 uur in zijn diagnose" is, wat zou betekenen dat zijn besmetting woensdag al is vastgesteld. In dat geval zou hij nog op verschillende bijeenkomsten zijn geweest terwijl hij wist dat hij het virus had. Het zou ook betekenen dat hij op de ochtend na het debat met Biden een positieve uitslag kreeg, terwijl niemand het Biden-team waarschuwde of informeerde.
Een paar uur na de persconferentie ging een verklaring uit van Trumps arts dat hij zich had versproken. Hij bedoelde niet 72 uur maar "dag drie" en "48 uur".
Andere bronnen meldden dat hij donderdagochtend symptomen van covid vertoonde. In elk geval is hij in de week voor zijn besmetting bij een groot aantal bijeenkomsten geweest, waar het virus kan zijn overgedragen.
Op vrijdag 25 september had een nog gezond en vitaal ogende Trump op een bijeenkomst voor geldschieters voor zijn campagne in een hotel in Washington nauw contact met Ronna McDaniel, de voorzitter van de Republikeinse partij, die zich een paar dagen later ziek begon te voelen en woensdag positief werd getest.
Een dag later presenteerde Trump in de rozentuin van het Witte Huis Amy Coney Barrett als zijn kandidaat voor het Hooggerechtshof, op een bijeenkomst met 150 Republikeinse kopstukken, die veelal geen afstand hielden en geen mondkapje droegen. Het lijkt een super spreader event te zijn geweest. Zeker zes aanwezigen zijn de afgelopen dagen positief getest, onder wie Melania Trump, Trumps voormalige adviseur Kellyanne Conway, Trumps campagnemanager Bill Stepien, twee Republikeinse senatoren en oud-gouverneur Chris Christie.
Op deze beelden is duidelijk te zien dat er geen afstand werd gehouden:
Die avond vloog Trump naar een campagnebijeenkomst. Een verslaggever die mee was op de vlucht testte later positief.
Op zondag bereidde Trump in het Witte Huis met een groep voorlichters en adviseurs het televisiedebat met Biden voor. Naar verluidt werden er geen maskers gedragen en werd er geen afstand gehouden. Een van de aanwezigen was Hope Hicks, de adviseur van wie donderdag uitlekte dat ze positief getest was.
Op maandag en dinsdag kwam dit gezelschap opnieuw in het Witte Huis samen, waarna Hicks met de president naar Cleveland vloog voor het televisiedebat.
Op woensdag kreeg Ronna McDaniel te horen dat ze besmet was. Ze probeerde Trump te waarschuwen, maar kreeg geen contact. Trump was die dag onder meer in overleg met zijn stafchef en zijn minister van Financiën en vloog die avond met een groot gezelschap naar een campagnebijeenkomst.
De volgende dag kreeg Hicks haar positieve testuitslag. Toch ging Trump nog naar een bijeenkomst met geldschieters op zijn golfclub in New Jersey waar hij een vermoeide indruk maakte.
Loopt Trump een verhoogd risico?
Hoe het nu ook met Trump is, er is ongetwijfeld een kans dat zijn toestand de komende dagen achteruitgaat, omdat hij nu eenmaal behoort bij een groep met een verhoogd risico: hij is man, hij is 74 en hij is te zwaar. Volgens een rapport dat afgelopen zomer werd vrijgegeven, weegt hij 110 kilo. Met een lengte van 1,91 meter levert dat een BMI op van 30,5, waarmee de president "mild obees" is.
Trump rookt en drinkt niet, maar is geen gezonde eter. In 2018 werden bij hem vaatvernauwing en een te hoog cholesterolgehalte geconstateerd. Sindsdien gebruikt hij cholesterolverlagers en aspirines en is zijn cholesterolgehalte gedaald naar een normaal niveau. Volgens de laatst bekende gegevens heeft hij slechts een licht verhoogde bloeddruk.
Voor zover bekend heeft Trump geen "onderliggend lijden" dat de kans op een zware infectie of zelfs overlijden nog flink zou verhogen, zoals suikerziekte of kanker. Conley zei vandaag dat hem behalve de covid-infectie niets mankeert. Zelf heeft Trump altijd opgeschept over zijn "buitengewone conditie". Maar zijn werkelijke gezondheidstoestand is altijd in nevelen gehuld gebleven. Hij heeft er niet, zoals presidenten voor hem, volledige opening van zaken over gegeven.
Welke medische behandeling krijgt Trump?
Trump heeft gisteren in het ziekenhuis een eerste dosis van de virusremmer remdesivir toegediend gekregen, een middel dat oorspronkelijk ontwikkeld was als medicijn tegen ebola. Het is een experimenteel geneesmiddel dat kan voorkomen dat het virus zich in het lichaam vermenigvuldigt. Van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit mag het in noodgevallen worden toegepast. Volgens Conley krijgt hij een kuur van vijf dagen.
In het Witte Huis had Trump al een experimentele medicijncocktail gekregen die is ontwikkeld door het biochemische bedrijf Regeneron. Verder krijgt hij volgens Conley vitamine D, zink, melatonine, aspirine en een maagzuurremmer.
Wat gebeurt er als Trump niet meer kan regeren?
Dan draagt hij zijn taken vrijwillig en tijdelijk over aan vicepresident Pence, die deze week negatief is getest.
Volgens het 25ste amendement op de grondwet, dat in de jaren zestig na de moord op president Kennedy werd aangenomen, kan een president die door een ernstige ziekte of andere oorzaak zijn taken niet meer kan uitoefenen, vrijwillig zijn bevoegdheden overdragen aan de vicepresident.
Als Trump is hersteld, kan hij zijn bevoegdheden weer opeisen.
Maar op dit moment is een tijdelijke overdracht niet aan de orde, maakte Conley vanmiddag nog eens duidelijk. De president is op de been en doet zijn werk.
Mocht het toch zover komen, dan doemt ook de mogelijkheid op dat Trump niet kan meedoen aan de verkiezingen. In dat geval kan het Republikeinse partijbestuur een andere kandidaat naar voren te schuiven. Dat hoeft niet per se vicepresident Pence te zijn.
Hoe zit het ook alweer met die Amerikaanse verkiezingen? Correspondent Arjen van der Horst legt het uit: