Boksster Fontijn is WK-kater voorbij op OKT: 'Het gaat om Tokio'
In tijden van het coronavirus zijn zij de 'last men and women standing'. Vandaag begint voor zes Nederlandse boksers, twee vrouwen en vier mannen, in Londen het olympisch kwalificatietoernooi. Zonder publiek, uiteraard.
Vaandeldraagster in de Copper Box, het stadion waar bij de Spelen in 2012 onder meer handbal te zien was, is natuurlijk Nouchka Fontijn. "Als je ook maar tien procent gaat denken 'misschien gaat het niet door', dan gaat er ook tien procent motivatie af. Dus we gaan er gewoon voor."
Vier jaar geleden verloor ze de olympische finale in Rio de Janeiro op waarde van de Amerikaanse Claressa Shields, nadat ze ook al in de WK-finale van de Amerikaanse had verloren.
Shields is inmiddels toegetreden tot het profcircuit en dus had het goud bij de WK in het Russische Oelan Oede in oktober voor Fontijn moeten zijn. Zo voelde het ook. Sterker, Fontijn stond al op het podium om gehuldigd te worden als wereldkampioene, toen de titel haar alsnog uit de handen glipte. Een protest van haar opponente in de finale, de Britse Lauren Price, werd toegekend.
Een horrorscenario. Fontijn wil er liever niet meer aan herinnerd worden. "Dat WK is voor mij nu even van de baan. Dat is gewoon weg. Soms beginnen mensen er nog wel over, maar dat laat ik niet toe..."
'Price is nu de minst belangrijke'
Na de kater van het WK ging ze op vakantie naar Vietnam. Inmiddels heeft Fontijn de bladzijde omgeslagen en haar doel is duidelijk: kwalificeren voor Tokio. In Londen liggen de komende dagen vier tickets klaar in het middengewicht.
Dat betekent dat ze twee wedstrijden moet winnen, om te beginnen dinsdag tegen de Griekse Kyriaki Aslanidi. Toch is het geen abc'tje. "Er zijn een hoop mensen die het mij heel moeilijk kunnen maken. Op een slechte dag kun je gewoon verliezen. Dus ik moet gewoon heel scherp zijn."
Ook Price doet mee in Londen. Omdat Fontijn en Price respectievelijk als tweede en eerste geplaatst zijn, kunnen ze elkaar pas in de finale treffen.
Een duel met Price zou dus een prestigieus toetje zijn, als de missie (een ticket voor Tokio) al is behaald. "Mijn taak is om een ticket binnen te halen, daarna zie we wel wie er nog over zijn", stelt Fontijn dan ook nuchter. "Zij is eigenlijk de minst belangrijke nu."
Toekomst
Als Fontijn in augustus met olympisch goud in handen staat, zijn alle decepties en frustraties snel vergeten. En daarna richt de 32-jarige fysiotherapeute uit Schiedam haar aandacht misschien wel op een rol als mentor.
Bijvoorbeeld van plaatsgenote Juna Prinssen. De 18-jarige geboren Gorcumse Prinssen bokst pas drie jaar, maar maakte begin februari wel een stormachtige entree op het hoogste podium met de Nederlandse titel in de klasse onder 54 kilogram.
Fontijn wil haar rol niet overdrijven. "Het is een kwestie van afkijken", stelt ze. "Af en toe kan ik wat delen en laatst heb ik bij een toernooi voor haar gekookt. Een rol als coach zie ik niet direct voor mij weggelegd, maar dit soort begeleiding vind ik wel heel leuk."