Rapper Mona Haydar: 'Ook al haat je het, ik draag mijn hoofddoek nog steeds'
Iris de Graaf
redacteur Buitenland
Iris de Graaf
redacteur Buitenland
Ze is rapper, kunstenaar, activist en internetfenomeen: Mona Haydar. Sinds ze in 2017 haar protestnummer Wrap My Hijab lanceerde, reist de Syrisch-Amerikaanse de wereld rond. Vanavond treedt ze op in het Amsterdamse Paradiso, ook is ze deze week eregast bij een expositie van het Stedelijk Museum Schiedam.
Wrap my Hijab ging viral met meer dan zes miljoen views. Het Amerikaanse Billboard, de organisatie die de hitlijsten in de VS bijhoudt, riep het nummer uit tot een van 20 beste protestnummers van dat jaar.
In het nummer rekent ze af met de vragen die ze kreeg over het dragen van een hoofddoek. "Ga je er niet van zweten? Zit het niet te strak? Hoe ziet je haar eruit? Hoe lang is je haar?
Haar antwoord: "Bemoei je met je eigen zaken!"
In haar werk strijdt ze ook tegen opgelegde schoonheidsidealen en kledingvoorschriften. Wij spraken haar over haar muziek, missie en boodschap:
De tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam gaat over keuzevrijheid, mode en kunst, zegt gastcurator Rajae El Mouhandiz in het NOS Radio 1 Journaal. "Het viert dat de vrouw de vrije keuze heeft in deze tijd om zich modieus te kleden, ongeacht de hoeveelheid stof waarin zij zich wikkelt."
"Haydar representeert dat in haar muziek. Ze zegt: niemand is de baas over mijn lichaam, niet de samenleving, niet de regering, en ook niet hele orthodoxe moslims bijvoorbeeld - daar ageert ze ook tegen. Haydar is echt een kind van deze tijd: jong, stoer en onafhankelijk. Omdat zij is geboren in Saudi-Arabië, getogen is in Flint Michigan en Syrische roots heeft, vertegenwoordigt ze globalisering, maar ook spanningen in de wereld."